Alertă sanitară. Sunt căutați contacții pacientului din București confirmat cu variola maimuței

14 iun. 2022
593 afișări
Alertă sanitară. Sunt căutați contacții pacientului din București confirmat cu variola maimuței
Alertă sanitară. Sunt căutați contacții pacientului din București confirmat cu variola maimuței. Sursa foto: Pexels

Este alertă sanitară în România. Autoritățile au început să caute contacții pacientului din București care a fost confirmat cu variola maimuței. Bărbatul a mers la spital după 4 zile de la apariția simptomelor. Acesta este primul caz din țara noastră.

Anchetă epidemiologică

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, a fost deschisă o anchetă epidemiologică, deoarece s-a constatat că partenerul persoanei confirmate cu variola maimuței a călătorit recent în mai multe ţări din Uniunea Europeană, unde deja sunt confirmate mai multe cazuri cu boala infecțioasă.

În România, primul pacient confirmat este tânărul de 26 de ani din București care a mers la spitalul Victor Babeș ieri noapte. Acum trebuie să stea în izolare vreme de 21 de zile.

Boala a fost confirmată în urma analizelor

Bărbatul a prezentat simptome specifice variolei maimuţei, în urmă cu 4 zile, dar abia în noaptea de duminică spre luni a mers la spital.

Boala infecțioasă a fost confirmată după ce au fost făcute investigațiile de laborator.

Pacientul a primit tratament, iar starea lui este una bună. În cele 21 de izolare, Ministerul Sănătății va încerca să afle de unde a contactat pacientul virusul.

Boala infecțioasă „variola maimuței” are în general simptome ușoare și este endemică în regiuni din Africa de vest și centrală.

Virusul pătrunde în organism prin răni de la nivelul pielii sau prin tractul respirator și prin fluide corporale.

Vaccin pentru variola maimuței

Boala infecțioasă se transmite mai greu față de covid-19. Variola maimuței se transmite doar în urma unui contact apropiat.

Conform Ministerului Sănătății, și în România va exista vaccinul pentru virusul acesta: circa 2.500 de seruri ce vor fi administrate contacților direcți.

Până în prezent, cele mai multe cazuri de variola maimuței au fost declarate în Marea Britania, Portugalia și Spania.

Cookies