De la 1 ianuarie 2023 repartitoarele pentru căldură devin obligatorii în România. În București sunt peste 270.000 de apartamente care încă nu au montate aceste sisteme. Românii care nu-și vor instala repartitoare riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
În doar două luni de zile, românii care primesc căldură în sistem centralizat sunt obligați să-și instaleze repartitoare pe calorifere pentru măsurarea consumului de energie termică.
În București, jumătate dintre locuințele (peste 270.000) care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu au instalate repartitoare pentru căldură. Românii trebuie să-și instaleze sistemele până la data de 31 decembrie 2022, astfel riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum”, transmite Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare, potrivit Digi24.
Un repartitor costă minim 70 de lei (TVA inclus). Instalarea lui, dar și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă minim 125 de lei.
Astfel, cine deține un apartament cu două camere, cu 4 calorifere, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 600 de lei pentru montarea repartitoarelor de căldură.
„Avem programări până la jumătatea anului viitor”, spune Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare, potrivit sursei citate.
Mai mulți bucureșteni se plâng că aceste costuri de instalare sunt mari, iar alții se tem că vor avea facturi mai mari după instalarea repartitoarelor de căldură. Însă, românii care au deja astfel de sisteme spun că au reușit să plătească mai puțin pentru căldură.
Ordonanța de Urgență nr.130 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, publicată în Monitorul Oficial nr. 957 din 30 septembrie 2022, poate fi văzută AICI.
Din anul 2027, devin obligatorii contoarele și repartitoarele pentru căldură cu citire de la distanță.
În cazul în care sistemele instalate nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru până la data de 1 ianuarie 2027, conform avocatnet.ro. Practic, alți bani, altă distracție.