ALERTĂ | Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii caută documente într-un dosar despre eventuale nereguli legate de proiecte de urbanism

11 iul. 2023
450 Afișari
ALERTĂ | Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii caută documente într-un dosar despre eventuale nereguli legate de proiecte de urbanism
ALERTĂ | Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii caută documente într-un dosar despre eventuale nereguli legate de proiecte de urbanism | Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) desfășoară percheziții la Primăria Capitalei, conform unor informații oferite de Digi24. Aceștia caută documente la secția de Urbanism.

Procurorii DNA fac percheziții la Primăria Capitalei

Procurorii DNA caută anumite documente într-un dosar deschis de curând și care s-ar referi la nereguli legate de proiecte de urbanism din Primăria Municipiului București, potrivit unor surse Digi24.

Procurorii se află în prezent la această direcție în căutarea unor documente. De curând, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit despre niște nereguli grave care se referă la construcțiile din București.

De când și-a început mandatul, edilul a avut mai multe inițiative legate de planuri de urbanism zonal și a cerut refacerea PUZ-urilor atât la nivelul Capitalei, cât și la nivelul tuturor sectoarelor.

În acest moment sunt pe rol mai multe procese civile referitoare la modul în care se construiește în București.

FACIAS a depus un denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan și al unui funcționar PMB

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis că a depus un denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și a unui funcționar din cadrul Primăriei Capitalei. Motivul pentru care au fost denunțați ar fi emiterea câtorva sute de certificate de urbanism și mai multe autorizații de construire în mod ilicit.

Potrivit FACIAS, în lunile aprilie-mai 2023, primarul ar fi emis peste 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire. Acestea au fost semnate de un angajat fără atribuții în acest sens. Astfel, și-a însușit în mod fraudulos funcția de arhitect-șef.

Un control recent al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a pus în evidență faptul că în aceste două luni aproape 250 de acte de urbanism au fost semnate de directorul executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritorială din cadrul Primăriei. Ulterior au fost emise prin semnătura lui Nicușor Dan, a transmis Antena3.ro.

Legea spune că angajatul din Primărie nu avea dreptul să semneze aceste acte în lipsa unei delegări de atribuții din partea arhitectului-șef, o situație care nu s-a constatat în cazul său.

Nicușor Dan a continuat să emită aceste acte, contrar faptului că era conștient de această faptă, astfel încălcând legea, potrivit denunțului FACIAS.

Aceștia subliniază că aceste nereguli pot avea consecințe grave, incluzând posibilitatea anulării autorizațiilor de construire, cu prejudicii semnificative pentru beneficiari și pentru întreaga comunitate a Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies