ALERTĂ |  Patru oameni reținuți de DNA în “Dosarul Otopeni”. Directorul comercial al aeroportului ar fi cerut mită de peste 20 de milioane de euro pentru duty-free 

29 mart. 2023
266 Afișari
ALERTĂ |  Patru oameni reținuți de DNA în “Dosarul Otopeni”. Directorul comercial al aeroportului ar fi cerut mită de peste 20 de milioane de euro pentru duty-free 
ALERTĂ |  Patru oameni reținuți de DNA în “Dosarul Otopeni”. Directorul comercial al aeroportului ar fi cerut mită de peste 20 de milioane de euro pentru duty-free  | Sursa foto: Octav Ganea/Inquam Photos

În “Dosarul Otopeni”, procurorii DNA investighează felul în care au fost semnate și sunt derulate contracte cu firmele care au magazine duty free și/sau restaurante în incinta Aeroportului “Henri Coandă”.

4 persoane reținute în „Dosarul Otopeni”

Ieri, la aeroport au fost percheziții, după care mai multe persoane au fost duse la audieri, iar azi, DNA anunță oficial că patru dintre acestea au fost reținute.

Este vorba despre Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, precum și a trei persoane fizice.

Procurorii DNA spun că George Alexandru Ivan ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea, pe diverse perioade de timp, a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.

De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, a fost plasat sub control judiciar.

Acuzațiile DNA în „Dosarul Otopeni”

În comunicat, procurorii DNA transmit că:

 În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro). În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

DNA continuă:

Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

Procurorii mai spun că, „în perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB. În data de 14 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”.

Procurorii anticorupție  au verificat contractele încheiate de Compania Națională Aeroporturi București, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, cu mai multe firme care gestionează spațiile comerciale din aeroport, unde de curând a fost deschisă inclusiv o sală de jocuri.

Prețurile uriașe din restaurantele și cafenelele din Aeroportul Otopeni

Economedia scria, acum 2 ani, despre problema prețurilor uriașe din restaurantele din Aeroportul Otopen și de intervenția Consiliului Concurenței, care a amendat șase companii cu 1,4 milioane de euro pentru că s-au înțeles să fixeze prețurile. 

Ancheta Consiliului Concurenței venea pe fondul a numeroase reclamații ale pasagerilor de pe Aeroportul Henri Coandă legate de prețurile uriașe ale mâncării și băuturii din cafenelele și restaurantele din aeroport.

Cookies