ALERTĂ | O singură benzinărie din Sectorul 6 are toate autorizațiile, dar și acolo e o problemă: nu respectă distanța față de blocuri. PS6: 3 stații GPL nu au 8 din 11 licențe

31 aug. 2023
3135 Afișari
ALERTĂ | O singură benzinărie din Sectorul 6 are toate autorizațiile, dar și acolo e o problemă: nu respectă distanța față de blocuri. PS6: 3 stații GPL nu au 8 din 11 licențe
ALERTĂ | O singură benzinărie din Sectorul 6 are toate autorizațiile, dar și acolo e o problemă: nu respectă distanța față de blocuri. PS6: 3 stații GPL nu au 8 din 11 licențe. FOTO: PS6

Au fost desfășurate controale la toate benzinăriile și stațiile GPL deschise în Sectorul 6, iar în urma acestora, PS6 anunță că o singură bezinărie din Sectorul 6 are toate autorizațiile, dar și acolo există o problemă: nu respectă distanța față de imobile.

Cât despre stațiile GPL, PS6 anunță că 3 dintre acestea nu au 8 din 11 licențe de funcționare.

Controale la benzinăriile și stațiile GPL din Sectorul 6

Luni, 28 august 2023, primarul Sectorului 6 a cerut Poliției Locale S6 să verifice toate stațiile GPL și benzinăriile din sector, iar la final să prezinte situația clară în ceea ce privește autorizațiile deținute, dar și respectarea distanței minime prevăzute de lege față de imobilele din apropiere.

Tragedia de la Crevedia ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu poate fugi de răspundere, chit că are sau nu atribuții în a aviza/aproba sau nu activitatea de comerț cu combustibili, a declarat Ciprian Ciucu.

Timp de trei zile, echipe formate din polițiști de la Serviciul Mediu, Inspecție Comercială și Disciplina în Construcții au ieșit în teren și au realizat controale. Au fost identificate 40 de benzinării și stații GPL deschise, iar autoritățile au solicitat administratorilor toate documentele și autorizațiile pe care sunt obligați să le dețină pentru a funcționa.

Documentele verificate:

 • Autorizație ISU;
 • Autorizație ISCIR;
 • Autorizație de mediu;
 • Autorizație de construcție;
 • Autorizație de gospodărire a apelor;
 • Atestatul GANEx;
 • Raport privind protecția la explozii (INSEMEX);
 • Licența ANRE pentru GPL;
 • Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice;
 • Buletine de verificare metrologică.

Dintre toate locațiile controlate, doar o benzinărie are documentele la zi, însă nu respectă distanța minimă legală față de imobilul din vecinătate.

Ciprian Ciucu: „Primăriile nu au dreptul să autorizeze sau să închidă afacerile cu combustibili”

Primăria Sectorului 6 subliniază că Poliția Locală S6 nu eliberează acestor benzinării și stații GPL certificate și autorizații de funcționare. Totodată, Poliția Locală Sector 6 nici nu poate lua măsuri pentru ca acestea să intre în legalitate.

Raportul m-a speriat, dar am decis să îl fac public. După ce îl veți citi, e scurt și la obiect, vă veți simți ca mine. Transparența noastră este totală, tocmai de aceea aveți aici cel mai detaliat și complet raport făcut vreodată public pe acest subiect. Acest raport informativ va fi trimis tuturor instituțiilor cu atribuții de verificare, închidere, sau aducerea în legalitate a acestor stații.

Ordonanța nr. 99 din 29 august 2000 (*republicată*), privind comercializarea produselor și serviciilor de piață NU DĂ DREPTUL PRIMĂRIILOR SĂ AUTORIZEZE SAU SĂ ÎNCHIDĂ AFACERILE CU COMBUSTIBILI.
Articolul 3 spune clar, la aliniatul (3), că „Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanțe activitățile de comercializare având ca obiect la litera c) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializați prin stații de distribuție”.

Primăriile sunt responsabile doar de emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de constuire, iar aici am dispus un control intern suplimentar. Pe mandatul meu nu s-au emis astfel de autorizații.
Acest lucru fiind clarificat, asta nu înseamnă că nu trebuie să nu fim responsabili și să știm ce se întâmplă în localitățile noastre, a declarat primarul Sectorului 6, într-un comunicat transmis de PS6.

 • AICI poate fi văzut raportul complet.

Concluzia

O singură benzinărie din Sectorul 6 deține toate certificatele și autorizațiile de funcționare. Totodată, există 3 stații GPL cărora le lipsesc chiar 8 (din 11) astfel de licențe de funcționare.

Singura stație care are toate autorizațiile este OMV Petrom, aflată pe Str. Virtuții 48. Dar și aici există o problemă: se află la doar la 10 metri de un imobil, a conchis Primăria Sectorului 6.

Cookies