UPDATE | Primăria Capitalei neagă informația că Nicușor Dan plănuiește să introducă în București taxa de poluare pentru mașini, taxa pentru care a ieșit scandal pe vremea Gabrielei Firea

07 iun. 2022
1462 Afișari
UPDATE | Primăria Capitalei neagă informația că Nicușor Dan plănuiește să introducă în București taxa de poluare pentru mașini, taxa pentru care a ieșit scandal pe vremea Gabrielei Firea
ALERTĂ | Nicușor Dan  plănuiește să introducă în București taxa de poluare pentru mașini. Știți, taxa pentru care a ieșit scandal pe vremea Gabrielei Firea | foto: București; sursa: Unsplash

Primăria Capitalei neagă că a inițiat sau că susține un proiect privind o taxă de poluare pentru autoturismele care circulă prin centrul Bucureștiului, după ce în presă au apărut detalii despre o astfel de taxă.

„PRECIZARE. Având în vedere informațiile apărute în presă potrivit cărora Primarul General, Nicușor Dan, dorește să introducă o așa-zisă taxă de poluare care trebuie plătită de autoturismele care circulă prin centrul Bucureștiului, Primăria Capitalei anunță că: «Primarul General nu a inițiat și nu sustine un astfel de proiect»”, anunță PMB, într-un mesaj transmis presei.

Antena 3 a scris, marți, că Primăria Capitalei a elaborat un proiect prin care vrea să instituie o zonă cu emisii reduse, pentru o perioadă de șase ani, începând de anul viitor, și că proiectul urmează să intre în dezbatere publică.

Știrea inițială

O mașină care poluează ar urma să fie costisitoare sau, în funcție de nivelul de poluare, foarte costistitoare de la anul. Antena3 scrie că, la Primăria Capitalei, e pe masă un proiect care prevede introducerea taxei pe poluare. Este o idee care a fost discutată și pe vremea când Gabriela Firea era primar general și care a fost masiv hulită.

Așadar, cine are o maşină care poluează, de anul viitor nu va mai putea conduce prin București decât contra cost, taxa urmând a fi  calculată în funcţe de tipul maşinii şi de cantitatea de noxe emise. 

Mai e o taxă de mers prin centrul Capitalei și pentru mașinile înmatriculate în alte județe.

Taxa de poluare pentru mașini în București

Sunt prevederi cuprinse într-un proiect al Primăriei Capitalei, care plănuiește să instituie în oraș o zonă cu emisii reduse, pentru o perioadă de șase ani, proiect care urmează să intre în dezbatere publică.

Proiectul prevede:

  • Înfiinţarea unei zone de Emisii Reduse pe toate drumurile publice din Bucureşti pentru o perioadă de șase ani, începând din 2022. 

Printre autovehiculele pentru care va fi necesară plata unei taxe  se numără:

  • motocicletele, 
  • maşinile diesel, 
  • mașinile pe benzină sau GPL cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4, în cazul vehiculelor diesel de peste 2 tone.

Ce taxe vor plăti șoferii

  • Potrivit proiectului, tarifele pentru vehiculele non-Euro și pentru cele cu norma de poluare Euro 1, Euro 2 încep de la 20 de lei pe zi, la 5.500 de lei pe an.
  • Aceleaşi taxe se aplică şi pentru mașinile care nu sunt înregistrate sau înmatriculate în Bucureşti şi ai căror șofer vor să circule în zona A a Capitalei, zonă care urmează să fie delimitată .

Cine nu-și achită axele riscă o amendă cuprinsă între 4.000 și 5.000 de lei, iar constatrea  va fi făcută de către brigada rutieră sau poliția locală.

Sunt şi excepţii de la regulament: nu au de plătit taxe autospecialele SMURD, cele ale pompierilor, poliţiştilor, dar nici mijloacele de transport în comun, utilajele agricole și nici utilajele care intervin pentru reparaţia drumurilor publice.

Cookies