ALERTĂ meteo | Cod portocaliu de vijelii în București, emis în plin cod roșu de caniculă. ANM anunță ploi torențiale, grindină și vâjgălău

26 iul. 2023
796 afișări
ALERTĂ meteo | Cod portocaliu de vijelii în București, emis în plin cod roșu de caniculă. ANM anunță ploi torențiale, grindină și vâjgălău
ALERTĂ meteo | Cod portocaliu de vijelii în București, emis în plin cod roșu de caniculă. ANM anunță ploi torențiale, grindină și vâjgălău | Foto simbol; sursa: Pexels

E a doua zi de cod roșu de caniculă în București, iar ANM tocmai a emis și un cod portocaliu de vijelii, valabil pentru Capitală și pentru mai mult de jumătate din țară.

Caniculă și vijelii în București

Codul roșu de vijelii emis de ANM este valabil de azi, de la ora 10:00, până la noapte, la  ora 02:00.

Pentru acest interval, meteorologii anunță instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice:

 În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

ALERTĂ meteo | Cod portocaliu de vijelii în București, emis în plin cod roșu de caniculă. ANM anunță ploi torențiale, grindină și vâjgălău
București și mai mult de jumătate de țară, sub cod portocaliu de vijelii | Sursa foto: ANM

Prognoză specială pentru București

De asemenea, ANM a emis și o prognoză specială pentru București, valabilă de azi de la ora 10:00 până mâine la ora 10:0. Suntem în plin interval de extreme meteo, între caniculă și instabilitate, anunță meteorologii:

Va fi caniculă, disconfortul termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 40 de grade, iar minima va fi de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, însă începând din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 60…70 km/h), vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice și averse.

În același timp, e cod roșu de caniculă în Capitală

În acest moment, pentru București și pentru județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța (zona de vest), este în vigoare un cod roșu de caniculă, emis de ANM pentru toată ziua de azi. Fenomenele vizate sunt temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.  Se vor înregistra temperaturi maxime extreme, în general de 40…41 de grade Celsius.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies