Alertă maximă emisă de la București pentru Ucraina: „Părăsiți imediat țara!”, le cere MAE românilor care sunt acolo

22 feb. 2022
854 afișări
Alertă maximă emisă de la București pentru Ucraina:
Alertă maximă emisă de la București pentru Ucraina: "Părăsiți imediat țara", le cere MAE românilor care sunt acolo

La București, Ministerul de Externe a ridicat la maximum nivelul de alertă pentru Ucraina, după deteriorarea gravă a situație din această țară în ultimele 24 de ore.

Acest nivel maxim de alertă este un mesaj către cetățenii români care se află în Ucraina și cărora Ministerul de Externe le spune explicit: „Părăsiți imediat țara!”.

De asemenea, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află acolo, să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

Criza din Ucraina | MAE către cetățenii români: „Nu vă duceți acolo, plecați imediat de acolo”

Ministerul Afacerilor Externe mai anunță că, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, autoritățile române sunt pregătite să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei.

Alertă maximă emisă de la București pentru Ucraina:
Mesajul oficial al MAE către cetățenii români din Ucraina | Sursa foto: MAE

MAE face apel la cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în această țară prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular. Aceste centre consulare sunt:

  • Ambasada României la Kiev – +380936252717,
  • Consulatul General Cernăuți – +380635669918;
  • Consulatul General Odessa+380955412788;
  • Consulatul Solotvino – +380682140918).  

În Departamentul Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Criza din Ucraina | Decizia și discursul cu care Putin a pus gaz pe foc

Criza din Ucraina s-a agravat după ce, aseară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Putin a ținut apoi un discurs televizat lung, dur și amenințător la adresa Ucrainei.  A descris Ucraina ca fiind „o creație bolșevică, fără tradiție ca stat”, a cerut Kievului „să înceteze războiul” și a amenințat că, în caz contrar, vor exista „consecințe majore”.

După ce a semnat decretul prin care recunoaște independența celor două regiuni separatiste, a dat ordin trupelor ruse să intre în aceste teritorii separatiste, pentru – a spus el – „a asigura menținerea păcii”.

Imediat după semnarea decretului și discursul lui Vladimir Putin, au venit și reacțiile internaționale. Uniunea Europeană și NATO au condamnat deciziile anunțate de la Kremlin. președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European au catalogat recunoașterea celor două republici separatiste drept „o încălcare flagrantă a legii internaționale și suveranității Ucrainei”.

La rândul lor, Statele Unite au anunțat că se coordonează cu aliații și vor anunța azi noi sancțiuni împotriva Rusiei, tot ca urmare a deciziei lui Putin de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Ucraina.

Iar, de la Paris, de la Palatul Elysee, președinția franceză vorbește despre „deriva ideologică” a lui Vladimir Putin și despre un discurs plin de considerații „rigide și paranoice” al liderului de la Kremlin.

Ce-a spus Putin despre Ucraina în discursul de o oră de la TV

Vladimir Putin a declarat că, practic, Ucraina este o creație bolșevică:

O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți luate de Lenin de la Rusia și date Ucrainei. După, înainte și după al doilea război mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria.În 1954, Hrusciov a dăruit Crimeea. Așa a fost formată Ucraina.De ce a trebuit să transferăm teritoriile care au fost parte a Imperiului Rus? De ce a trebuit să fim așa de generoși? Și după aceea să dăm dreptul acestor republici să plece? E o nebunie. Acum trebuie să vorbim deschis și franc.

Vladimir Putin a conchis: „Nu acuz pe nimeni, atunci era foarte greu, dar trebuie sa știm că așa a fost: Ucraina a apărut după acțiunile bolșevicilor”

Cookies