Alertă la Universitatea Politehnica din București. Instituția a fost atacată de hackeri care au sustras CNP-urile unor studenți

11 sept. 2021
215 Afișari
Alertă la Universitatea Politehnica din București. Instituția a fost atacată de hackeri care au sustras CNP-urile unor studenți
Alertă la Universitatea Politehnica din București. Instituția a fost atacată de hackeri care au sustras CNP-urile unor studenți. Sursa foto: Unsplash

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a anunțat în cursul zile de sâmbătă că a fost ținta unui atac cibernetic, în urma căruia au fost obținute informații sensibile ale unor studenți de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, cum ar fi listele de utilizatori de pe platforma de studiu, dar și codurile numeric personale ale unor studenți.

Universitatea Politehnica din București a publicat în cursul zilei de sâmbătă un comunicat de presă prin intermediul căruia a anunțat că platforma informatică a Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a fost ținta unui atac coordonat de mai mulți hackeri, care au reușit să obțină accesul la mai multe informații sensibile ale unor studenți de la această facultate, precum CNP-urile acestora.

Potrivit comunicatului, acest eveniment s-a produs în cursul zilei de vineri, 10 septembrie, anunță cei de la Adevărul.

„În data de 10 septembrie 2021 a avut loc un atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultatii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii. În urma acestui atac au fost extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma respectivă şi parţial unele date personale (CNP-urile unora dintre studenţi)”, a transmis UPB printr-un comunicat de presă.

Baza de date principală a studenților de la Universitatea Politehnica din București nu a fost afectată

În continuare, reprezentanții Universității Politehnica din București au subliniat faptul că baza de date principală a instituției, care conține informațiile esențiale ale elevilor, precum situația școlară, adresa de domiciliu dar și informațiile bancare nu a avut de suferit în urma atacului cibernetic. De asemenea, au fost începute procedurile legale pentru a fi identificate persoanele din spatele acestei acțiuni, dar și pentru pedepsirea acestora conform legilor în vigoare.

„Aceste date sunt stocate în condiţii de siguranţă maximă. Problema de securitate a fost remediată în cursul zilei de ieri şi au fost demarate procedurile de informare a autorităţilor competente în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului atacului cibernetic. Ne cerem scuze studenţilor facultăţii noastre pentru inconvenientul creat de această situaţie”, au scris reprezentanții UPB în încheierea postării.

Mihnea Udrea, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații, a explicat că este vorba despre circa 10% din totalul de studenți care au fost afectați de această scurgere de informații, aceștia fiind din promoțiile vechi.

„La CNP-uri e vorba de studenți înregistrați într-o variantă anterioară acestei paltforme, când se folosea CNP-ul drept autentificare. În jur de 10% din studenți sunt afectați, promoțiile vechi. În ultima variantă autentificarea se face prin parolă criptată, cu resetare. Au ajuns și aceste CNP-uri din păcate în lista sustrasă. (…) Textul afișat care a fost postat e un cod din baza de date și va trebui filtrat ca să vedem în dreptul câtor nume apare și CNP-ul. Eu am estimat 300 din 3.000 de studenți în platformă.”, a precizat acesta.

Cookies