Alertă la centrala nucleară de la Cernobîl. Trupele rusești au distrus laboratorul

23 mart. 2022
2600 Afișari
Alertă la centrala nucleară de la Cernobîl. Trupele rusești au distrus laboratorul
Alertă la centrala nucleară de la Cernobîl. Trupele rusești au distrus laboratorul. Sursa foto: Unsplash

Soldații ruși care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit și distrus” un laborator, potrivit informațiilor transmise de oficialii din Ucraina, citați de BBC.

Trupele rusești au jefuit și distrus laboratorul centralei nucleare de la Cernobîl

Rușii care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl au deteriorat Laboratorul Central de Analiză. În cadrul acestui laborator au fost procesate multe deșeuri radioactive, transmite Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune.

Agenţia de Stat a Ucrainei a anunţat prin intermediul unei postări pe Facebook că laboratorul centralei nucleare avea „probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.

Aproximativ șase milioane de euro a costat înființarea laboratului și conținea echipamente analitice foarte valoroase. Acestea nu mai erau disponibile în nicio zonă din Europa, spune agenția ucraineană.

În anul 1986, la Cernobîl, s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume. Centrala nucleară nu mai este funcțională, dar are nevoie să fie gestionată constant.

Trupele rusești au capturat centrala de la Cernobîl în primele zile ale războiului izbucnit în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Angajații centralei nucleare au fost ținuți ostatici săptămâni la rând.

Incendii forestiere în apropierea centralei nucleare

Fostul sit nuclear reprezintă o îngrijorare imensă. La începutul acestei săptămâni parlamentul din Ucraina a declarat că foarte aproape de centrală au izbucnit incendii forestiere, surprinse și de imaginile din satelit.

Prin intermediul imaginilor din satelit, au fost identificate șapte incendii în zona de excludere de la Cernobîl, potrivit The Guardian. Autoritățile din Ucraina au declarat că, din cauza controlului rusesc asupra centralei abandonate, toate eforturile de stingere a incendiile sunt îngreunate, dacă nu chiar complet zădărnicite.

În anul 2020 a izbucnit un incendiu de pădure în apropierea reactorului, iar acesta a provocat o creștere de 16 ori mai mare în ceea ce privește nivelul radiațiilor. Pompierii au depus eforturi două săptămâni pentru a stinge incendiul.

Cookies