Știrea inițială.
Într-o situație fără precedent, judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au reunit de urgență azi, într-o ședință informală, pentru consultări privind eventuala anulare a alegerilor prezidențiale.
Potrivit Digi24, acest lucru se întâmplă în condițiile în care, după ce președinția a desecretizat rapoartele prezentate de serviciile de informații în CSAT, după primul tur de scrutin câștigat de Călin Georgescu, la CCR au ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.
Cererile invocă, potrivit aceleiași surse, tocmai documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, rapoarte potrivit cărora campania candidatului Georgescu a fost o operațiune gândită și executată inclusiv din afara țării.
Întâlnirea de azi a judecătorilor CCR vine după ce Curtea a anunțat ieri că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul 2.
Acum două zile, pe 4 decembrie, Administrația Prezidețială a anunțat că președintele Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Potrivit rapoartelor făcute prezentate în ședința CSAT și făcute publice de Președinție, Serviciul Român de Informații (SRI) a semnalat în ședința CSAT „o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Tot SRI mai semnala acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS.. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
La rândul său, Serviciul de Informații Externe (SIE) aprecia, în ședința CSAT, „România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje”.
Și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a prezentat un raport în ședința CSAT, document potrivit căruia au existat atacuri cibernetice asupra sistemelor IT&C folosite de pentru transmiterea și stocarea datelor referitoare la vot, dar a precizat că bazele de date și sistemele sale au fost protejate în permanență, iar atacurile au fost respinse.