ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Au ars aproximativ 15.000 mp, potrivit ISU | UPDATE

05 apr. 2022
805 Afișari
ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Au ars aproximativ 15.000 mp, potrivit ISU | UPDATE
ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Au ars aproximativ 15.000 mp, potrivit ISU | UPDATE. Sursa foto: Facebook/ ISU Bucuresti-Ilfov

Un incendiu a izbucnit marți, la orele prânzului, în Delta Văcărești din Capitală. ISU a transmis inițial că aproximativ 5.000 mp sunt afectați de flăcări, dar apoi a declarat că sunt afectați 10.000 mp.

Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (ANPV), Ştefania Simion, a oferit o declarație în legătură cu incendiul izbucnit marți, 5 aprilie 2022:

„A fost un incendiu de vegetație în Parcul Natural Văcărești. E afectată o porțiune de cca. 1 hectar, din suprafața de peste 180 de hectare a parcului. Reacția pompierilor a fost promptă și le mulțumim pentru rapiditate în stingerea incendiului.

Vom cerceta cauzele și vom face demersuri pentru suplimentarea pazei. ANPV e o structură recent înființată; suntem în procedură de angajări, inclusiv angajări de rangeri pentru parc”, potrivit unui comunicat de presă.

Amintim că, Delta Văcărești se întinde pe o suprafaţă de peste 180 de hectare şi a fost declarată oficial, printr-o hotărâre de Guvern, parc natural, iar în această zonă a fost instituit regimul de arie naturală protejată.

UPDATE, ora 15:15: După aproximativ o oră și jumătate, pompierii lucrează pentru stingerea ultimelor focare, iar suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 15.000 mp, potrivit informațiilor actualizate de ISU.

UPDATE, 15:02: Pompierii au stins flăcările, dar la fața locului încă se află 4 autospeciale de stingere pentru că încă mai iese fum. Se așteaptă informații oficiale din partea ISU.

UPDATE, ora 14:42: ISU intervine cu 11 autospeciale pentru stingerea incendiului produs la vegetația uscată din Delta Văcărești.

ISU a intervenit cu 11 autospeciale de stingere. Sursa foto: Facebook/ ISU Bucuresti-Ilfov
ISU a intervenit cu 11 autospeciale de stingere. Sursa foto: Facebook/ ISU Bucuresti-Ilfov

UPDATE, 14:36: „La această oră, comisarii GNM monitorizează situația”, transmite Garda Națională de Mediu.

UPDATE, 14:10: Atenție, șoferi. Încercați să ocoliți zona. Traficul a fost restricționat. Vizibilitatea este extrem de redusă în zona Șos. Vitan Bârzești.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București au ajuns la fața locului. Sursa foto: Facebook/ Garda Naţională de Mediu
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București au ajuns la fața locului. Sursa foto: Facebook/ Garda Naţională de Mediu

UPDATE, 14:09: ISU transmite că suprafața afectată, în aceste momente, este de 10.000 mp. Flăcările s-au extins din cauza vântului, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISUBIF.

„În primul rând actualizăm suprafața de incendiu, care este de 10.000 mp estimată de comandantul intervenției. Acesta este motivul pentru care și numărul de autospeciale a fost suplimentat. Sunt 7 autospeciale deja angrenate în operațiunile de stingere și este posibil ca numărul acestora să mai crească”, conform sursei citate de antena3.ro.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu se îndreaptă spre Delta Văcărești, pentru a stabil care este impactul asupra mediului. Potrivit ANM, vântul suflă cu o viteză de 10-12 km pe oră și bate din sud-vest către nord-vest. Viteza vântului nu ar trebui să creeze probleme.

ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Degajări mari de fum, autoritățile au trimis mesaj RO-Alert | UPDATE
ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Degajări mari de fum, autoritățile au trimis mesaj RO-Alert | UPDATE. Sursa foto: captură/ antena3

Autoritățile au trimis mesaj RO-Alert

UPDATE: Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert: alertă gravă.

Cetățenii sunt rugați să evite zona din București, unde se află Delta Văcărești.

„Eliberați căile de comunicații pentru a facilita accesul structurilor de intervenție. Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, potrivit mesajului RO-Alert.

RO-Alert: alertă gravă, incendiu Delta Văcărești
RO-Alert: alertă gravă, incendiu Delta Văcărești

ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești

Incendiu de vegetație în Delta Văcărești din Sectorul 4 al Capitalei, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Aproximativ 5.000 mp sunt cuprinși de flăcări.

Au fost trimise 4 autospeciale de stingere, dar încă nu se știe dacă pompierii au cum să intervină deoarece există zone mlăștinoase, dar și zone cu multă vegetație uscată.

Sunt degajări mari de fum, iar coloana de fum se vede de la mare distanță. Vântul influențează modul de manifestare a incendiului, potrivit ISU. Nu ar fi exclus ca autoritățile să emită un mesaj RO-Alert, prin care cetățenii să fie sfătuiți să închidă geamurile.

ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Degajări mari de fum, transmite ISU
ALERTĂ | Incendiu în Delta Văcărești. Degajări mari de fum, transmite ISU. Sursa foto: Bogdan Coroamă
Cookies