ÎN BUCUREȘTI

Alertă în București. Sute de kilograme de uraniu radioactiv, descoperite pe platforma fostei Fabrici Vulcan din Sectorul 4

Informația momentului în București, după ce sute de kilograme de uraniu radioactiv au fost descoperite pe platforma unei Fabricii Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei, conform unor surse citate de G4Media.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a sesizat autorităţile cu privire la descoperirea unor instalaţii ce conţin aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit, material radioactiv, pe platforma fostei fabrici Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei, au precizat surse din Poliţie pentru G4Media.ro.

Descoperirea făcută în urma unei demolări

Descoperirea a fost făcută în urma demolării unei hale, potrivit surselor. Materialele vor fi ridicate şi transportate pentru neutralizare de specialişti de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Uraniul sărăcit, folosit în scopuri militare

Uraniul sărăcit este folosit în scopuri militare, fiind un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul, potrivit informaţiilor furnizate de Comisia Europeană.

Acesta este utilizat de mai multe state pentru muniţiile perforante utilizate la tancuri, care armate şi avioane. Este cunoscut faptul că şase state produc acest tip de arme şi se consideră că circa 20 de state deţin astfel de arme în arsenalele lor. Muniţiile US se aprind, generând un fum ce include particule de oxid de uraniu, care prezintă un risc de inhalare pentru personalul civil şi militar.

Muniţiile care nu nimeresc ţinta pot contamina solul şi pânza freatică. Cantităţi semnificative de muniţii US au fost folosite în Irak şi în Balcani de către SUA şi Regatul Unit. Există, în prezent, preocupări cu privire la potenţiala utilizare a acestora în Afganistan.

Vehiculele contaminate cu US prezintă riscuri semnificative pentru colectorii de metal vechi şi pentru copiii care adesea se joacă în interiorul acestora. Muniţiile cu US au fost utilizate în ciuda unor lacune considerabile în materie de date în ce priveşte comportamentul de mediu al US, pericolele chimice şi radiologice pe care le reprezintă, nivelul de contaminare care poate apărea în diferite situaţii şi, lucrul cel mai important, măsura în care populaţiile civile pot fi expuse la resturi de US.

Parlamentul European s-a opus în mod constant utilizării muniţiilor US pentru mai mult de un deceniu.

Cum mai poate fi folosit

Densitatea foarte mare (19,1 g/cm3) şi proprietăţile lui fizice îl recomandă pentru unele aplicaţii militare şi civile. Principalele utilizări civile sunt : contragreutăţi în aviaţie, ecrane pentru radiaţii, containere pentru surse de radioterapie şi deşeuri radioactive, containere de transport pentru materiale radioactive. Densitatea foarte mare şi faptul cǎ se poate aprinde uşor îl recomandă pentru fabricarea de muniţie care poate penetra blindajul tancurilor. Când muniţia cu uraniu sărăcit loveşte vehicolul blindat se generează aerosoli ce constituie un risc potenţial pentru combatanţi.

Toxicitatea uraniului sărăcit

Pe baza datelor ştiinţifice credibile privind „Sindromul Războiului din Golf” şi a investigaţiilor fǎcute de Naţunile Unite asupra consecinţelor rǎzboaielor din Bosnia şi Kosovo s-a concluzionat că expunera la uraniu sărăcit nu are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi a mediului.

Toxicitatea uraniului este mai degrabă de natură chimică decât radiologicǎ. OMS a stabilit limitele tolerabile pentru ingestia sau inhalarea de uraniu sărăcit la 0,5 µg per kilogram corp per zi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button