ALERTĂ | Imperio s-a scumpit din mers. Prețul noilor tramvaie livrate de Astra la București crește cu peste 10%. Suma totală, ajustată la peste un miliard de lei

09 oct. 2023
568 Afișari
ALERTĂ | Imperio s-a scumpit din mers. Prețul noilor tramvaie livrate de Astra la București crește cu peste 10%. Suma totală, ajustată la peste un miliard de lei
ALERTĂ | Imperio s-a scumpit din mers. Prețul noilor tramvaie livrate de Astra la București crește cu peste 10%. Suma totală, ajustată la peste un miliard de lei. FOTO: Agerpres

Prețul noilor tramvaie Imperio livrate de Astra Vagoane la București a fost ajustat la peste un miliard de lei. Consiliul General al Municipiului București a adoptat, luni, 9 octombrie 2023, un proiect de hotărâre în acest sens.

Prețul noilor tramvaie Imperio a fost ajustat: peste un miliard de lei

Prețul noilor tramvaie Imperio cumpărate de Primăria Municipiului București de la Astra Vagoane Călători va crește de la 880 de milioane de lei la peste un miliard de lei (fără TVA), după ce au fost ajustate prețurile.

Actul normativ a fost adoptat luni, 9 octombrie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului General al Municipiului București. Au fost 28 de voturi „pentru” și o abținere.

În referatul de aprobare se reamintește că în aprilie 2018 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în vederea achiziționării de tramvaie pentru liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55, transmite Agerpres.

În luna mai 2021, Primăria Capitalei a încheiat un contract pentru furnizarea a 100 de tramvaie Imperio cu asocierea Astra Vagoane Călători SA (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. (asociat), în valoare de 840.882.207 lei (fără TVA). Însă, ca urmare a evoluției indicelui statistic național, în baza instrucțiunilor furnizate de președintele ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), în luna iulie s-a încheiat un act adițional, iar prețul acestui contract a crescut de la 840.882.207 de lei la 881.496.817 de lei.

De asemenea, avocații Astra Vagoane au depus de două ori, în luna iulie 2022 și în luna februarie 2023, documentele necesare pentru respectarea prevederilor OUG 64/2022. Prin această ordonanță de urgență se reglementează ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor de finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Au fost majorați indicatorii tehnico-economici

În urma aplicării formulelor de calcul prevăzute în OUG 64/2022, valoarea rezervei de implementare pentru contract este 161.619.403 de lei, fără TVA. Astfel, se impune majorarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de la 881.496.817 de lei la 1.043.116.221 de lei.

Mai exact, potrivit art. 3 alin. (1) din OUG nr. 64/2022, prețul contractelor de achiziție publică ce corespund proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile se ajustează pentru a ține seama de unele modificări ale costurilor pe baza cărora s-a fundamentat prețul contractelor de achiziție și care nu au putut fi prevăzute de ofertanți la data la care au fost elaborate ofertele.

Astfel, beneficiarii fondurilor externe nerambursabile constituie o rezervă de implementare, destinată plății ajustărilor de preț ale contractelor de achiziție publică.

Rezerva de implementare pentru reechilibrarea contractelor se constituie inițial în procent de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziție și poate fi utilizată numai pentru plata diferențelor de valoare de ajustare de preț, conform Agerpres.

Cookies