Ce faci într-o dimineață în care te trezești că este grevă la STB, deci tramvaiul, autobuzul ori troleibuzul cu care tu te duci la serviciu nu vine în stație? Cauți un taxi sau o mașină ride sharing ori dai fuga la la metrou. Surpriza neplăcută e că nu ești singurul bucureștean în situație de criză de transport, iar asta se traduce prin aglomerație și prețuri mult, chiar foarte mult mai mari.
Greva angajaților STB, un protest spontan al șoferilor de autobuze și troleibuze și al vatmanilor, s-a transformat dimineață, la ora 4, dintr-o amenințare într-o certitudine. Aproape 1500 de mijloace de transport în comun care ar fi trebuit să iasă pe traseu nu au mai făcut asta.
Efectul cel mai puternic și imediat este asupra bucureștenilor care folosesc, în fiecare zi, mijloace de transport în comun. Deci, ce faci când nu circulă autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul cu care te duci la serviciu sau oriunde ai treabă? Cauți soluții alternative, normal: metrou, taxi sau ride sharing. Cum toată lumea caută, rezultatul e clar: aglomerație, timp mari de așteptare și, da, preșuri mult mai mari la ride sharing.
„O călătorie ride sharing care m-ar fi costat vreo 17-18 lei mă costă, în dimineața asta, 50 de lei, așa ămi arată aplicația”, ne spune un prieten din București.
Un altul ne scrie:
Un drum pe care aș fi dat, în mod obișnuit, cel mult 20 de lei și care e drumul de la mine de la serviciu până acasă, acum e 55 de lei și, probabil, în următoarea oră, o să se mai scumpească”, ne spune alt prieten din București.
Așadar, autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă în această dimineață de joi, 20 ianuarie 2022.Mii de bucureșteni au așteptat în zadar în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns.
Directorul STB a declarat, cu câteva minute în urmă, că protestul este ilegal. „Dacă vor majorări salariale, angajații trebuie să presteze activitatea.”, a spus directorul STB, Adrian Criț.
Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală. Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile. Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.”, a declarat șeful STB.
Protestele de la STB au început încă de luni, iar săptămâna aceasta angajații Societății de Transport București au tot amenințat cu greva generală. Ei reclamă starea mijloacelor de transport în comun din București – „Nu avem frâne la troleibuze!”, spunea un protestatar, cer mărirea salariilor și sindicaliștii vor demiterea directorului general al companiei. Șeful STB spune că protestatarii sunt manipulați de sindicaliștii și amenință cu Tribunalul organizatorii și participanții la protestul spontan.