ALERTĂ | Greva profesorilor continuă, anunță sindicaliștii din educație. „Protestul este și despre viitorul educației. Nu ne-ați convins”

04 iun. 2023
301 Afișari
ALERTĂ | Greva profesorilor continuă, anunță sindicaliștii din educație. „Protestul este și despre viitorul educației. Nu ne-ați convins”
ALERTĂ | Greva profesorilor continuă, anunță sindicaliștii din educație. „Protestul este și despre viitorul educației. Nu ne-ați convins”. FOTO: Agerpres

Federațiile sindicale au anunțat duminică, 4 iunie, că greva generală a profesorilor continuă. Sindicaliștii din educație cer Guvernului României o garanție pentru ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Greva profesorilor continuă

În textul recent al Ordonanței de Urgență nu apare această prevedere pentru profesorii debutanți, prin care se acordă măriri de câteva sute de lei angajaților din Educație, pe care federațiile sindicale nu au susținut-o. Aceasta apare doar în nota de fundamentare a OUG, fără să aibă o valoare normativă.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării, se arată în comunicat, potrivit edupedu.ro.

Sindicaliștii subliniază că educația are nevoie de finanțare și nu vor să mai fie certați și să fie trimiși la clase. Ei anunță că greva generală a profesorilor continuă și marți, 6 iunie 2023.

Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!, transmit sindicatele.

Greva generală a început luni, la data de 22 mai. Până marți, 6 iunie, elevii și cadrele didactice sunt în vacanță.

Sâmbătă, 3 iunie, sindicatele din educație l-au acuzat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului că a transmis informații incorecte într-un comunicat de presă. Sindicaliștii au transmis că nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici, se arată în comunicat.

Cookies