Greva la metrou este, în continuare, un scenariu posibil. Potrivit surselor B365.ro, angajații de la metrou organizează, joi, un nou protest în fața Guvernului. Primăria Capitalei a aprobat pichetul de protest.
Luni seară, într-un interviu pentru Gândul, liderul de sindicat Metrorex a vorbit despre o posibilă grevă la metrou.
Angajații de la metrou ies, din nou, în stradă și organizează un nou protest în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Pichetarea are loc joi, 23 noiembrie 2023, începând cu ora 14:30.
Memorandumul aprobat de către Guvernul României nu a rezolvat toate solicitările noastre. De aceea, așa cum am spus lupta este continuă și permanentă, transmite USLM – Unitatea Sindicatul Liber din Metrou, potrivit surselor B365.ro.
Context⬇️
Amintim că, la data de 13 noiembrie 2023, sindicaliștii de la metrou au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de prevederile Legii 296/2023, intrată în vigoare de la 1 noiembrie.
Ce revendicări aveau angajații de la metrou la data de 13 noiembrie:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a mers cu un memorandum în fața Guvernului, astfel încât angajații de la metrou să fie exceptați de la prevederile Legii 296/2023.
Astfel, până la data de 31 decembrie 2024, angajații Metrorex ar urma să primească bonuri de masă, însă doar cei care au salarii nete mai mici de 8.000 de lei și ar urma să beneficieze și de acordarea de cheltuieli sociale (ajutor înmormântare, deces, boli grave etc), cu încadrarea în limita a 5%.
Cum angajații Metrorex nu au fost exceptați de la toate prevederile Legii 296/2023, aceștia organizează un nou protest în fața Guvernului. Sunt nemulțumiți că au rămas fără sporuri și prime.
Marian Artimon, liderul de sindicat al Metrorex, a declarat pentru Gândul că oricând se poate declanșa un protest spontan la metrou. Tot el a mai spus că Legea 296/2023 taie foarte mult din veniturile angajaților de la metrou.
Am avut întâlniri cu domnul ministru Grindeanu, ne-a promis că va înainta un memorandum, prin care Metrorex să fie exceptat de la aplicarea Legii 296 (…) dacă în continuare nu se primesc bonuri de masă, (doar unii), noi suntem toți împreună și împreună avem dreptul la aceste tichete, și ne dorim să le primim. Dacă oamenii nu vor fi respectați în continuare, pentru că este un Contract Colectiv de Muncă semnat, iar legea trebuie respectată de toți, este posibilă oricând o declanșare a unui conflict mai degrabă spontan, a transmis Marian Artimon.