ARHIVA B365

ALERTĂ EUROPEANĂ: Mure din România, depistate în Italia cu virusul hepatic A

Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România a primit din partea Comisiei Europene o notificare de alertă iniţiată de Italia, privind prezenţa virusului hepatic A în fructe de pădure (mure), cu origine Romania.

În notificare, Italia menţionează faptul că este vorba de o cantitate de 10 kg, dintr-un lot de 400 de kg, exportat în luna august a anului 2012, de către o firmă din România.

După primirea notificării din partea Comisiei Europene, s-a iniţiat procedura specifică unei alerte europene, fiind imediat informată structura teritorială pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic ce a realizat respectivul export de fructe de pădure.

În urma anchetei efectuate, s-a constatat că întregul lot de 400 de kg a fost exportat în iulie 2012, numai către beneficiarul din Italia, regiunea Brescia.

Din respectivul lot, nu a fost comercializat si nu s-a distribuit către niciun operator de pe piaţa româneasca, întreaga cantitate de 400 kg care face obiectul alertei europene fiind distribuită numai operatorului din Italia.

Inspectorii ANSVSA de la nivel local au constatat lipsa produsului incriminat, au verificat existenţa carnetelor de sănătate ale angajaţilor, care erau vizate la zi şi cu buletine de analiză efectuate.

PNC RASFF România a transmis Comisiei Europene rezultatele investigaţiilor efectuate în cazul acestei alerte.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button