Alertă de poluare în București. În unele zone, nivelul particulelor PM2.5 a ajuns la 100

20 ian. 2021
391 Afișari
Alertă de poluare în București. În unele zone, nivelul particulelor PM2.5 a ajuns la 100

Au fost semnalate cote mari de poluare, marţi seara, în Bucureşti de către platforma independentă pentru măsurarea calităţii aerului din Capitală Aerlive.

Zonele unde nivelul particulelor PM2.5 a ajuns la 100 se află în centrul şi sudului oraşului, dar nivelul de poluare este ridicat la toate punctele de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti, având niveluri cuprinse între 80-90, conform datelor Aerlive.

Ce este PM 2.5

PM 2.5 sunt particule în suspensie în aer, mai mici de 2,5 microni. Se pot infiltra în căile respiratorii şi adânc în plămâni şi să provoace probleme de sănătate, conform platformei citate.

Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului. Se determină pe baza concentraţiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 şi PM10 înregistrate prin staţii de trafic şi urbane. Este determinat de valoarea cea mai proastă a poluanţilor analizaţi.

Cele mai afectate zone

Cel mai ridicat grad de poluare a fost în cele trei zone menţionate Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord, însă întreaga zonă centrală a Capitalei se apropia de valorile maxime: Universitate, Moşilor, Timpuri Noi, Camil Ressu.

Expunerea pe termen lung la o concentraţie ridicată de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură, spun specialiştii.

Ultima poluare majoră în Capitală a avut lor în noatea de Crăciun, când ONG-urile de mediu au atras atenţia că Nordul Bucureştiului a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ dacă este comparat cu media poluarii din 2019 din Bangladesh, cea mai poluată ţară din lume care a avut în 2019 un Indice de Calitate a Aerului de 165, iar Otopeni a atins nivelul de 173.

Cookies