ALERTĂ de poluare atmosferică în București | Senzor roșu în Giulești, avertizează AerLIVE

24 oct. 2023
4779 afișări
ALERTĂ de poluare atmosferică în București | Senzor roșu în Giulești, avertizează AerLIVE
ALERTĂ de poluare atmosferică în București | Senzor roșu în Giulești, avertizează AerLIVE | Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Atenție, poluare! Senzorii Aerlive au înregistrat, în această dimineață, un nivel „foarte ridicat” de poluanți în aer, în București. Informațiile au fost transmise de la Școala Gimnazială Nr. 161, care se află pe Calea Giulești.

Nivel foarte ridicat de poluare înregistrat în București

Stațiile de măsurare Aerlive oferă informații care sunt folosite în calcularea indicelui de calitate a aerului, cuprinzând poluanții principali (PM10), la care se adaugă poluanții auxiliari (PM2,5).

Stațiile fac măsurători la fiecare 15 minute. Pe baza acestora se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului, aflăm de pe site-ul Aerlive.ro.

Astfel de senzori au fost montați în mai multe zone din București și Cluj Napoca și ne arată care este calitatea aerului în cele două orașe, iar când vine vorba de Capitală, ne gândim imediat la un oraș sufocat de mașini și noxe.

În această dimineață, de exemplu, senzorii au înregistrat un nivel „foarte ridicat” de poluare a aerului. Informațiile vin de la Școala Gimnazială Nr. 161, fiind transmise la ora 9:00.

Captură ecran: Aerlive.ro
Captură ecran: Aerlive.ro

Nici senzorii montați în alte zone nu ne arată o situație mai fericită. Majoritatea indică pragurile de poluare „mediu” și „ridicat”, adică cele care sunt marcate cu galben și portocaliu. Cele verzi reprezintă valorile „scăzut” și „foarte scăzut”.

Bucureștiul, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa

Tot de pe site-ul Aerlive.ro aflăm că Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri repetate ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer, adică PM10 și PM2,5, dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului așa cum prevede legea.

Nu este nevoie să ne documentăm foarte mult despre principalele cauze ale poluării atmosferice din București pentru că este atât de simplu să aflăm – doar scoatem capul pe geam sau alegem să bem un suc pe Victoriei sau să ne plimbăm pe marile bulevarde din oraș. Sau chiar să așteptăm autobuzul în stație.

Așadar, principalele cauze pentru care Capitala este un oraș poluat sunt următoarele:

  • traficul rutier (estimând un număr de peste 2 milioane de mașini carecirculp zilnic pe străzile din București),
  • poluarea generată de construcții și șantiere care nu respectă normele de organizare a șantierelor,
  • lipsa spațiilor verzi.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies