Alertă de înșelătorie în București, dar nu numai. Dacă primești mesajul „atenție, se întrerupe curentul”, e posibil să fii țintă

14 sept. 2022
19723 Afișari
Alertă de înșelătorie în București, dar nu numai. Dacă primești mesajul „atenție, se întrerupe curentul”, e posibil să fii țintă
Alertă de înșelătorie în București, dar nu numai. Dacă primești mesajul „atenție, se întrerupe curentul”, e posibil să fii țintă | Sursă foto: Unsplash

Poliția Romana a anunțat cetățenii despre o nouă înșelătorie născocită de atacatorii cibernetici. De această data este vorba despre mesaje text primite de utilizatorii din țară.

O nouă înșelătorie apărută în București și în țară

O nouă modalitate de înșelare a oamenilor a fost găsită de către atacatorii cibernetici. Aceștia se folosesc de mesajele de tip TEXT prin care îi informează de utilizatori că nu au plătit factura la energie electrică și că urmează să le fie întrerupt curentul.

În cadrul mesajului, cetățenii primesc un link unde pot intra pentru a achita factura.

Respectivele linkuri sunt malițioase și redirecționează utilizatorii către site-uri compromițătoare care pot virusa dispozitivele. De asemenea, există riscul ca datele cu caracter personal să fie furate.

Iată mesajul transmis de Poliția Română pe pagina de Facebook:

Grijă mare să nu ajungi în situația asta!

Nu pentru neplata facturii de curent electric. Bine nici așa nu este recomandat. Vorbim strict despre situația în care ești contactat pe aceasta cale deloc reală! Este o mare păcăleală care te poate lăsa fără bani și apoi cu ce mai plătești factura reală? Pas la scam!

Interesați-vă la distribuitorul oficial despre statusul facturii!

Alertă de înșelătorie în București, dar nu numai
Alertă de înșelătorie în București, dar nu numai | Sursă foto: Facebook-Poliția Română

Sfaturi pentru a vă proteza de atacatorii cibernetici

Persoanelor ce au accesat deja acest link, le este recomandat să reseteze dispozitivul la setările din fabrică, pentru a putea scăpa de potențiali viruși.

Iată câteva sfaturi pe care să le urmați pentru a vă proteja de atacatorii cibernetici:

  • Evitați accesarea de linkuri ce provin din surse ce nu vă sunt necunoscute sau care nu par de încredere.
  • Nu furnizați date cu caracter personal, date financiare sau date de autentificare care vă sunt cerute online.
  • Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a mesajelor în limba română pe care le primiți. În multe cazuri atacatorii folosesc instrumente de traducere ce nu adaptează textele.
  • În situația în care ați furnizat deja date financiare sau date ale cardului este recomandat să luați legătura cu banca într-un timp cât mai scurt posibil.

Persoanele ce au suferit pagube materiale după accesarea linkurilor malițioase sunt îndrumate să depună plângere la Poliția Română. De asemenea, victimele pot notifica Directoratul la numărul de telefon 1911 sau la adresa de e-mail: [email protected].

Cookies