Pe lunga listă a clădirilor din București extrem de vulnerabile în caz de cutremur sunt și imobile în care funcționează spitale. Într-un interviu la Digi24.ro, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a fost întreat câte dintre spitalele din România ar supraviețui unui cutremur de magnitudine mai mare de 7,4 pe scara Richter.
Iar răspunsul e îngrijorător :
Mare parte din ele sunt construite în anii 60-70. Nu toate locațiile de astăzi ale spitalelor nu au fost destinate spitalelor de atunci. Depinde dacă au fost sau nu renovate sau cum au fost păstrate. Institutul Clinic Fundeni (…), Institutul Național de Urgențe Cardiovasculare C.C. Iliescu funcționează în două clădiri vechi. O clădire a fost reamenajată și ranforsată undeva în anii 2000 și este suficient de solidă, iar cealaltă nu a beneficiat de amenajările necesare. Cele două instituții au căutat soluții.
Un raport al IGSU din 2020 arată că, din totalul de aproximativ 375 de spitale din România, cca 50% sunt expuse unui risc seismic mediu; pentru 3%, nivelul de hazard seismic e ridicat.
Secretarul de stat a mai spus că, pentru Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, există de câțiva ani “un soi de plan de fezabilitate” finalizat și că, pentru acest institut, se va construi o clădire nouă:.
Există clădiri care au beneficiat de reparații și ranforsări structurale și e o varietate foarte mare de situații. Sunt foarte puține clădiri noi. Realitatea de acum nu este foarte diferită ca realitatea de acum 5 ani, 10 ani, 20 ani, 30 de ani.
Andrei Baciu mai declară că, în acest moment, se investește în infrastructura de sănătate. Că există proiecte cu termene foarte clare de finalizare, de aproximativ 3 ani.
Interviul integral, AICI
Un raport din 2018 arăta că, în cazul unui seism similar cu cel din 1977, unul din trei spitale din România s-ar prăbuși peste bolnavi. Și mai exact, aproape o treime din cele 375 de unități spitalicești din țară funcționează în clădiri extrem de vulnerabile seismic.
În București, procentul riscului este același; unul din trei spitale ar fi grav afectate în cazul unui cutremur puternic. E o concluzie care reiese dintr-un raport de anul trecut al Curții de Conturi:
O treime dintre spitalele din București administrate de Ministerul Sănătății sau de municipalitate ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism
În total, 18 spitale din București sunt risc seismic. Și la fel se întâmplă și cu zeci de școli din Capăitală.
Îți recomandăm să citești și: