ALERTĂ | Cod roșu de caniculă în județe din vestul și nordul țării. În București, temperatura s-a apropiat de 30 de grade Celsius încă de dimineață

30 iun. 2022
616 Afișari
ALERTĂ | Cod roșu de caniculă în județe din vestul și nordul țării. În București, temperatura s-a apropiat de 30 de grade Celsius încă de dimineață
ALERTĂ | Cod roșu de caniculă în județe din vestul și nordul țării. În București, temperatura s-a apropiat de 30 de grade Celsius încă de dimineață | Foto: Unsplash

Meteorologii au emis, cu puțin timp în urmă, un cod roșu de caniculă valabil, astăzi (30 iunie) și mâine (1 iulie)  în șase județe din nordul și vestul țării. În zonele vizate de avertizarea meteo Vor fi temperaturi extreme, de până la 39 de grade Celsius, temperaturi  care vor depăși recordurile perioadei.

Cod roșu de caniculă în șase județe

Județele vizate sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, anunță Administrația Națională de Meteorologie:

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

cod-rosu-canicula-sase-judete-vreme-bucuresti
ANM a emis cod roșu de caniculă pentru șase județe | Sursa foto: meteoromania.ro

În perioada pentru care meteorologii au emis cod roșu, vremea ca fi oricum foarte călduroasă în toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș. Aici, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Unde e cod portocaliu de caniculă

De asemenea, meteorologiii anunță că zone din Banat, Transilvania și Moldova sunt sub avertizare Cod portocaliu de caniculă.

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Cum e vremea în București

În Capitală, ziua de astază este a doua la rând cu temperaturi mari și foarte mari. Termometrele din mai multe zone din București arătau temperaturi de 29-30 de grade Celsius încă de la ora 10. Iar, pe alocuri, temperatura resimțită este, deja, simțitor mai mare, chiar și de 33 de grade.

Cookies