Alertă Cert.ro cu privire la un link malițios distribuit prin Facebook Messenger

21 iul. 2021
345 Afișari
Alertă Cert.ro cu privire la un link malițios distribuit prin Facebook Messenger
Link malițios distribuit prin Facebook Messenger

Link malițios distribuit prin Facebook Messenger. Un nou mesaj capcană, care îți fură datele contului, se viralizează pe aplicația de chat de la Facebook.

Link malițios distribuit prin Facebook Messenger. Cert.ro atrage atenția că, pe Facebook, continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care conțin un link malițios.

În acesta, expeditorul pretinde a fi un video în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul și, mai mult, atacatorul se folosește de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

Recomandăm și: CERT-RO avertizează. Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul

Link malițios distribuit prin Facebook Messenger

Cert.ro precizează că textul mesajului primit poate fi atât în limba română, dar și în engleză. Practic, o dată accesat, acel link NU duce către clipul promis.

În unele variante ale atacului link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. De acolo, aceștia le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dumneavostră și pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori, avertizează autoritățile, accesare link-ului redirecționează prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.

Recomandările Cert.ro

Pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate,trebuie să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.

În cazul accesării link-ului, se recomandă să:

  • Să schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în doi pași.
  • Să vă asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.
  • Să eliminați din telefon aplicațiile pe care le considerați suspecte.

 

Cookies