ALERTĂ | Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără curent electric, după un atac al trupelor ruse

14 mart. 2022
290 Afișari
ALERTĂ | Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără curent electric, după un atac al trupelor ruse
ALERTĂ | Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără curent electric, după un atac al trupelor ruse | Sursa foto: Unsplash

Forțele ruse au avariat o linie de înaltă tensiune care leagă centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina de rețeaua electrică, a anunțat compania energetică de stat din Ucraina, Ukrenergo, citată de The Guardian.

Șeful Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskiy, a declarat că, în acest moment,  sursele externe de electricitate au fost deteriorare de un nou atac rusesc și că, în acest moment, centrala de la Cernobîl e alimentată electric cu ajutorul generatoarelor. 

Într-o declarație publicată pe Facebook, operatorul energetic de la Cernobîl a spus că:

Linia care alimentează Centrala Nucleară de la Cernobîl și orașul Slavutych a fost avariată de forțele de ocupație.

Centrala nucleară de la Cernobîl, care se află în conservare, a rămas fără curent electric la începutul săptămânii trecute, iar duminică a fost reconectată la rețeaua electrică.

Centrala de la Cernobîl, ocupată de ruși din primele zile de război

Trupele rusești au atacat centrala nucleară de la Cernobîl din prima zi de război, când au și preluat controlul asupra acesteia.

la scurt timp după, organismul de supraveghere nucleară al ONU anunța că, în urma invaziei ruse a Ucrainei, comunicațiile cu Cernobîl și cu centrala nucleară de la Zaporojie s-au degradat. Apoi, a venit vestea întreruperii alimentării cu energie electrică la Cernobîl. Dar, în legătură cu această situație, AIEA anunța că nu prezintă un „impact major asupra securității”.

 La sfârșitul săptămânii trecute, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi,  declara că „situația se înrăutățește” la Cernobîl, în special în ceea ce privește personalul care gestionează instalația și protecția împotriva radiațiilor. Angajații centralei au fost luați ostatici de forțele ruse încă din ziua de 24 februarie.

Știre în curs de actalizare

 

 

Cookies