ALERTĂ | Avioanele rusești au interzis pe cerul Europei. UE a impus o interdicție de zbor totală pentru avioanele din Federația Rusă

28 feb. 2022
390 Afișari
ALERTĂ | Avioanele rusești au interzis pe cerul Europei. UE a impus o interdicție de zbor totală pentru avioanele din Federația Rusă
ALERTĂ | Avioanele rusești au interzis pe cerul Europei. UE a impus o interdicție de zbor totală pentru avioanele din Federația Rusă

Spațiul aerian al Uniunii Europene este închis pentru avioanele deținute de Rusia, înregistrate și înmatriculate în Rusia sau controlate de Rusia. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Avioanele rusești n-au voie să zboare pe cerul UE

Toate aceste avioane, inclusiv avioanele private ale oligarhilor, nu vor putea acum să aterizeze, să decoleze sau să zboare deasupra vreunei țări din Uniunea Europeană.

Avioanele rusești au fost interzise și în spațiul aerian britanic, scrie BBC. Iimediat după anunțul Ursulei von der Leyen, cea mai mare companie aeriană a Rusiei, Aeroflot, a anunțat că va anula toate zborurile către destinații europene până la o nouă notificare.

Înaintea deciziei unitare a UE, țările europene începuseră să închidă spațiul aerian pentru avioanele rusești, una câte una. Germania a anunțat chiar și cât va dura  interdicția decisă la Berlin: trei luni.

Aeroporturile și companiile de zbor rusești, paralizate de interdicții

Panourile de plecare de pe aeroporturile Domodedovo și Sheremetyevo din Moscova arătau, de aseară, zeci de anulări, inclusiv zboruri către Paris, Viena și Kaliningrad.

Restricțiile privind zborurile vor impune companiilor aeriene ruse să urmeze rute întortocheate, ceea ce duce la durate de zbor mai lungi.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, companiile aeriene comerciale evită, de asemenea, spațiul aerian din jurul Ucrainei, Moldovei și Belarusului .

Putin aruncă bombe, UE răspunde cu tot mai multe interdicții

Nu este singura interdicție anunțată de șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a mai declarat că UE va interzice, pe teritoriul său, presa oficială rusă, cum ar fi Sputnik și Russia Today, considerate  pe scară largă instrumente de propagandă ale Kremlinului.

Dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică și dăunătoare în Europa.

Între timp, și rubla se prăbușește, pe fondul crizei provocate de invazia rusă în Ucraina și al sancțiunilor internaționale. Cu 40% a căzut moneda rusească, iar deprecierea istorică a provocat panică printre ruși, care încearcă să-și schimbe banii pe care îi au în monede sigure. Sucursalele mai multor bănci din Moscova au rămas, în câteva ore, fără rezerve de valută.

Cookies