Alertă alimentară. Produs tradițional nelipsit de pe mesele românilor, retras de pe piață. Ce bacterie periculoasă conține | DOCUMENT

13 nov. 2021
9531 afișări
Alertă alimentară. Produs tradițional nelipsit de pe mesele românilor, retras de pe piață. Ce bacterie periculoasă conține | DOCUMENT
Alertă alimentară. Produs tradițional nelipsit de pe mesele românilor, retras de pe piață. Ce bacterie periculoasă conține | DOCUMENT

Alertă alimentară în supermarketurile lanțului Carrefour din România, după ce s-a luat decizia retragerii de pe stoc a unui produs tradițional consumat mai ales în perioada rece. Este vorba despre toba de porc produsă de compania „Drag de România”, potrivit comunicatului publicat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

O nouă alertă alimentară a fost identificată în magazinele lanțului comercial Carrefour România. Este vorba despre un lot de tobă de porc produs de compania „Drag de România”, infestat cu bacteria Listeria monocytogenes potrivit comunicatului de presă transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Alertă alimentară. Ce bacterie a fost găsită în lotul cu pricina

Este vorba despre lotul DLC 007041021 / 18.11.2021 din produsul „Tobă de porc – Drag de România”, care conține bacteria Listeria monocytogenes în probele analizate.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul corespunzător sunt sfătuite de ANSVSA să nu le consume, ci mai degrabă să le distrugă sau să le aducă înapoi la magazinele de unde le-au achiziționat, pentru a primi contravaloarea produsului. Dacă totuși au consumat deja produse din acest lot, cumpărătorii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la starea de sănătate. Astfel, dacă în perioada următoare prezintă febră simplă, sau febră asociată cu dureri de cap, aceștia sunt sfătuiți să consulte medicul specialist și să precizeze consumul acestui aliment.

Cât de periculoasă e bacteria Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie care cauzeaza listerioza. Este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, fiind responsabil pentru circa 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară

Această bacterie poate infecta creierul, memebranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei dacă sunt ingerate alimente contaminate, precum laptele nepasteurizat sau alimentele crude.

Printre persoanele cele mai afectate de această bacterie se numără nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate sau cu afecțiuni. Acestea trebuie să fie atente dacă dezvoltă simptome după consumarea alimentului infestat deoarece acest lucru poate indica listerioza. Mai mult, această boală poate fi depistată mai greu, deoarece prezintă o perioadă de incubație de până la opt săptămâni, potrivit ANSVSA.

Complicațiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardită sau meningoencefalită. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatică sau hematogenă.

Comunicatul ANSVSA poate fi accestat la acest LINK.

Cookies