Alertă alimentară. Ingredient cancerigen descoperit în pâinea de la un lanț renumit de hipermarketuri

12 oct. 2021
6533 afișări
Alertă alimentară. Ingredient cancerigen descoperit în pâinea de la un lanț renumit de hipermarketuri
Sursa foto: Unsplash

După ce înghețata, dulciurile, sau băuturile răcoritoare au fost retrase de pe rafturi din cauza conținutului de oxid de etilenă, a venit rândul pâinii. Două sortimente de pâine comercializate într-un lanț mare de magazine din țară au fost depistate cu o cantitate ridicată de oxid de etilenă, motiv pentru care a fost emisă o alertă alimentară de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat un nou anunț privind contaminarea cu oxid de etilenă a unor alimente. De această dată este vorba despre două sortimente de panificație comercializate de Auchan România. Consumatorii sunt rugați să nu consume produsele achiziționate în data de 6 octombrie 2021, produse comercializate în toate cele 34 de locații ale retailerului francez, potrivit Antena 3.

Mai exact, este vorba despre produsele de panificație Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame. Acestea conţin în compoziția lor drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă. Prin urmare, consumatorii pot returna produsele alături de bonul fiscal pentru a primi banii înapoi, însă doar la magazinul de unde le-au achiziționat și doar până la data de 11 octombrie 2021.

Cum a reacționat Asociația Pro Consumatori la aflarea veștii

Asociația Pro Consumatori (APC) a contestat modul în care ANSVSA a transmis alerta, la două zile de la momentul comercializării, în contextul în care produsele de panificație se consumă de obicei în ziua în care au fost achiziționate.

„Este ilogic să rechemi la două zile de la momentul fabricării două produse de panificație proaspete care se comercializează și se consumă în ziua în care au fost achiziționate. Totodată, aflăm din documentul postat pe site-ul ANSVSA că aceste două produse au fost retrase din cauza oxidului de etilenă găsit în compoziția drojdiei.”, au declarat reprezentanții APC.

Mai mult, această organizație condamnă prezența acestei substanțe în produsele de panificație și solicită în mod public Auchan România să răspundă mai multor întrebări pentru a aduce clarificări în această situație. Iată întrebările înaintate de APC:

1. Care a fost cantitatea de oxid de etilenă depistată în drojdia folosită la fabricarea celor două produse?

2. Cine a realizat analiza de laborator pentru drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?

3. Cum se numește furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?

4. În ce țară își are punctul de lucru furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a identificat oxid de etilenă ?

5. Câți consumatori au achiziționat cele două produse de panificație proaspete contaminate cu oxid de etilenă?

Cât de periculos e oxidul de etilenă

Înainte de toate, oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, ceea ce înseamnă că omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

Acesta a fost utilizat ani buni ca dezinfectant ce poate preveni apariția mucegaiului și a salmonellei, însă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990. Mai mult, acesta a fost interzis în 2011 ca produs de protecție a alimentelor și furajelor.

Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală, au mai precizat cei de la Asociația Pro Consumatori.

Cookies