ALERTĂ | Achiziția de vaccinuri anti-COVID e anchetată de Parchetul European

14 oct. 2022
164 afișări
ALERTĂ | Achiziția de vaccinuri anti-COVID e anchetată de Parchetul European
ALERTĂ | Achiziția de vaccinuri anti-COVID, anchetată de Parchetul European

Parchetul European (EPPO) confirmă că, în acest moment, are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al instituției:

”EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a  interesului public extrem de ridicat”

Parchetul european mai precizează că, în această etapă a investigației privind felul în care au fost achiziționate vaccinurile anti-COVID la nivelul UE,  nu vor fi făcute publice alte detali.

Potrivit unor surse citate de G4 Media, ancheta vizează mai multe plângeri făcute în legătură cu achiziția de vaccinur, iar anchetatorii verifică atât modul în care Comisia Europeană a realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări.

În ultimul an, au fost tot mai multe semne  de întrebare referitoare la așa-numitul mega-acord  încheiat de Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene, până în 2023.

Controversa vaccinurilor cumpărate de UE de la Pfizer

Mai mult, Curtea de Conturi Europeană acuză Comisia că a refuzat să facă publice detalii privind modul în care a fost negociat cel mai mare contract de vaccinuri din UE.

Publicația Politico scrie  că și ancheta Ombudsmanului European în această chestiune s-a lovit de un zid de tăcere. 

Der Spiegel scria încă de acum un an că felul în care CE a gestionat documentele este în disonanță cu regulile de transparență auto-impuse: În investigația sa, Der Spiegel nota:

Comisia UE șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”. În concluzie, „este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele.

New York Times scria că Von Der Leyen și șeful Pfizer și-au dat telefoane t în mod repetat și și au făcut schimb de sms-uri, mai bine de o lună în legătură cu  contractul pentru livrarea a până la 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid.

La București, PSD a contestat achiziția de vaccinuri de către România. Liderul PSD spunea, acum câteva luni, că, totuși, cineva trebuie să explice cum de s-au cumpărat 100 de milioane de vaccinuri, pentru 15 milioane de oameni. Românbia a semnat un contract de de peste 700 de milioane de euro

 

 

Cookies