ALERTĂ | 15.000 de oameni, așteptați în Piața Victoriei. În a patra zi de grevă generală, profesorii protestează la Guvern

25 mai 2023
280 afișări
ALERTĂ | 15.000 de oameni, așteptați în Piața Victoriei. În a patra zi de grevă generală, profesorii protestează la Guvern
ALERTĂ | 15.000 de oameni, așteptați în Piața Victoriei. În a patra zi de grevă generală, profesorii protestează la Guvern | Sursa foto: Screenshot A3-CNN

UPDATE ora 12:40 Profesorii pleacă în marș pe Calea Victoriei.

UPDATE ora 11:40 – La protestul din Piața Victoriei s-au strâns deja aproape 4.000 de profesori. Oamenii au steaguri, fluiere, vuvuzele şi vuvuzele şi scandează lozinci.

UPDATE 11:30Guvernul a transmis că toți angajații din sistemul de învățământ vor primi  prime pentru cariera didactică. Sunt aproape 300.000 de oameni. Pentru personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi adoptat mâine, vor fi majorări ale veniturilor până la „maximum posibil”.

Știrea inițială:

Mai mult de 15.000 de de cadre didactice sunt așteptate în Piața Victoriei din București, acolo unde la ora 12:00 începe protestul organizat de sindicatele din Educație. protestatarii au început deja să se adune, iar scuarul “de proteste” din fața Guvernului este, deja, aproape plin.

A patra zi de grevă generală în Educație și miting în Piața Victoriei

Este a patra zi de grevă generală a profesorilor și este și ziua în care liderii sindicali vor anunța dacă  se vor întoarce sau nu la ore, în condițiile în care principala lor revendicare, și anume mărirea salariilor, a fost respinsă de cabinetul condus de premierul Ciucă.

Mitingul este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Protestul este programat să se desfășoare între orele 12:00 și 16:00, conform adresei transmise de sindicate către Primăria Capitalei, un document necesar pentru autorizarea acțiunii de protest.

De luni, peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de alți angajați din Educație – personal  didactic auxiliar și nedidactic – sunt în grevă generală.

Profesorii află, mulți din Piața Victoriei, mesajele Guvernului și liderilor sindicali

Până acum, negocierile dintre liderii sindicatelor din Educație și reprezentanții Guvernului n-au dus niciunde. Principala revendicare e creșterea salariilor, iar premierul Nicolae Ciucă a spus, în repetate rânduri, că majorările salariale cerute de profesori ar adânci deficitul bugetar, iar România ar risca să piardă fonduri europene.

Cele mai recente negocieri, cele de ieri (miercuri, 24 iunie, a treia zi de grevă) s-au încheiat cu acest anunț al sindicatelor „Greva continuă”.

Totuși, azi vor decide dacă acceptă sau nu oferta guvernului. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, a spus că există bune intenții din partea guvernului, însă o decizie finală va fi anunțată azi:

Va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale. Mâine va fi grevă generală și vom avea răspunsul legat de ceea ce se va întâmpla. Au fost negocieri intense. Există bune intenții, apreciem acest lucru. Aproape un sfert din guvern s-a deplasat la aceste discuții. E doar un semnal. Colegii noștri vor aprecia dacă acest semnal este suficient sau nu.

Propunerea Guvernului pentru profesorii din Piața Victoriei

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi că nu pot fi acordate sporuri. Dar Guvernul ar urma să le dea cadrelor didactice niște bani:

Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie.

Cookies