Alegeri SUA 2020. Donald Trump sau Joe Biden? Americanii așteaptă cel de-al 46-lea preşedinte al SUA

05 nov. 2020
5 Afișari
Alegeri SUA 2020. Donald Trump sau Joe Biden? Americanii așteaptă cel de-al 46-lea preşedinte al SUA

Americanii au ieșit marți la vot, în număr extrem de mare, pentru a alege viitorul președinte al SUA pentru următorii patru ani. Lupta dintre Donald Trump și Joe Biden este una strânsă, iar un rezultat oficial întârzie să apară deoarece peste 100 de milioane de cetățeni au votat anticipat, din cazua pandemiei COVID-19, iar numărarea voturilor este una anevoioasă.

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns, în sfârșit, la final. Cetățenii americanii au avut de ales între preşedintele aflat în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura mai multe zile.

Motivul ar fi acela că la acest scrutin peste 100 de milioane de americani au votat anticipat, prin poștă, din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Joi, un judecător a cerut Poştei să se asigure că toate buletinele de vot rămase sunt livrate autorităţilor electorale. Mai mult, acesta i-a cerut directorului Poştei, Louis DeJoy, să răspundă la întrebările despre motivele pentru care serviciile poştale nu au respectat o dispoziţie a instanţei de a căuta toate buletinele de vot care nu au fost expediate autorităţilor electorale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Unde se află buletinele de vot şi cum facem să fie livrate pentru a fi numărate sunt chestiunile presante în acest moment”, a spus judecătorul districtual Emmet Sullivan în încheierea unei audieri care a inclus şi o mărturie din partea unui oficial al Serviciului Poştal din SUA (USPS), Kevin Bray, care a răspuns la întrebări despre livrările de buletine de vot.

Donald Trump, acuzații grave privind fraudarea votului

Observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri ”acuzaţiile nefondate” ale preşedintelui Donald Trump privind fraude în alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind că acestea ”slăbesc încrederea publicului în instituţiile democratice”, relatează AFP.

”Nimeni – niciun politician, niciun ales – nu ar trebui să limiteze dreptul de vot al populaţiei”, a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE în Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.

„După o campanie atât de tensionată, asigurarea faptului că fiecare vot este numărat este o obligaţie fundamentală pentru toate departamentele guvernului”, a adăugat el într-un comunicat.

Biden, pregătit să resemneze acordul climatic de la Paris

Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden s-a angajat ca în prima zi a preşedinţiei sale să revină la acordul de la Paris privind clima, din care SUA s-au retras oficial miercuri, relatează AFP.

”Astăzi, administraţia Trump a ieşit oficial din acordul de la Paris privind clima. Şi în exact 77 de zile, o administraţie Biden i se va alătura”, a scris candidatul democrat pe Twitter, referindu-se la data de 20 ianuarie 2021, când viitorul preşedinte îşi va prelua funcţia.

Echipa de campanie a preşedintelui SUA Donald Trump şi republicanii din statul Georgia au intentat proces pentru suspendarea numărării voturilor, fiind al treilea demers legal cu privire la numărarea voturilor în alegerile din SUA, relatează dpa.

În cadrul procesului un judecător va cere autorităţilor din Chatham County, unde domină democraţii, să ”securizeze” şi să stocheze buletinele de vot primite după ora locală 19:00 în ziua alegerilor.

Potrivit reclamantului, un angajat a adăugat buletine de vot primite prin poştă care nu au fost ”procesate corespunzător” peste altele, provocând îngrijorări că unele buletine de vot primite după ora 19:00 ar putea fi amestecate.

Cookies