ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. KLAUS IOHANNIS acuză Guvernul de avantajarea candidatului Ponta

de:
11 aug. 2014
0 Afișari
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. KLAUS IOHANNIS acuză Guvernul de avantajarea candidatului Ponta

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Solicităm revocarea Hotărârii de Guvern nr 250/2014, privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României din 2014. Actul administrativ aduce o vătămare gravă atât interesului subscrisului, în calitate de candidat la președinția României, cât și interesului general al cetățenilor români”, susține Klaus Iohannis, în scrisoarea către șeful Guvernului, potrivit Digi24.

Întrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidenţiale, Iohannis a menţionat că prin OUG nr. 45 Guvernul a făcut ceva ce nu a reuşit niciun Guvern până acum şi, cu puţin timp înainte de alegeri, a modificat legislaţia specifică pentru prezidenţiale.

„Considerăm, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi considerăm că Guvernul creează un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat întregul pachet, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care decurge de acolo, fiindcă nu ni se pare normal să aceptăm ca Guvernul, prin aceste modificări, să creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a spus Iohannis.

EL a arătat că, în consecinţă, a trebuit contestată şi OUG 45, lucru pe care l-a detaliat deja săptămâna trecută, dar şi HG 520 care decurge de acolo.

„Asta nu înseamnă că, dacă se anulează OUG 45, Guvernul nu poate să vină cu altă hotărâre, una perfect legală, în baza vechii legislaţii şi să stabilească datele alegerilor pentru aceleaşi zile”, a spus Iohannis.

El a spus că scopul pentru care a contestat HG 520 şi OUG 45 nu a fost schimbarea datei alegerilor prezidenţiale.

„Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele în care au loc alegerile, ci scopul acestui demers este de a anula un act normativ care creează avantaj pentru unul dintre competitori”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, în 5 iunie, că a dat în judecată Guvernul, pentru anularea Ordonanţei 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.

„PNL, prin mine a dat Guvernul în judecată pentru anularea Ordonanţei 45 pe 2014, care modifică nepermis legislaţia specifică organizării alegerilor pentru alegerea preşedintelui României”, a precizat Iohannis.

El a spus că PNL a făcut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanţa, această instituţie nu a dat curs şi atunci PNL s-a simţit obligat să o atace.

„Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant”, a mai spus Iohannis.

El a adăugat că, dacă rămâne aşa ordonanţa se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.

El a explicat că Guvernul schimbă în această ordonanţă un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în ţară, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.

„Această ordonanţă trebuie anulată. Întreaga ordonanţă este neconstituţională”, a arătat Iohannis.

„Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încălcare de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproşeze că nu am făcut paşii legali pentru a ataca aşa ceva”, a mai spus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Solicitarea de amânare vine chiar în ziua în care Alianţa Creştin Liberală îşi anunţă, oficial, candidatul pentru prezidenţiale, pe baza rezultatelor sondajelor de opinie. Cel mai bine cotat este însuși Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Sondajele interne arată ca liderul liberal ar avea nevoie de numai câteva procente pentru a-l înfrânge pe Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cotat fără prea mari şanse de reuşită în această cursă, Cătălin Predoiu a declarat la Digi 24 că nu-i va purta pică lui Klaus Iohannis şi că-l va susţine în cursa pentru Cotroceni.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că cererea lui Klaus Iohannis de amânare a datei alegerilor prezidenţiale este „neserioasă”.

Cookies