ARHIVA B365

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR: Desfiinţarea secţiilor speciale de vot este constituţională

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR a respins, marţi, sesizarea preşedintelui PNL Klaus Iohannis, privin alegerile prezidenţiale. Iohannis a atacat ordonanţa prin care Guvernul desfiinţează secţiile speciale de vot. Ordonanţa dă dreptul cetăţenilor să voteze pe liste suplimentare. Iohannis susţine că modificările încurajează turismul electoral şi a cerut anularea OUG.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, initiata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), prin care se vrea eliminarea sectiilor de votare speciale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Prin proiectul de OUG, discutat joi in Guvern, se prevede ca odata cu desfiintarea sectiilor de votare speciale sa fie reglementata posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu, potrivit Realitatea TV.

Iata articolele atacate de Klaus Iohannis, presedintele PNL:

– La articolul 2 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins: „e) partide politice parlamentare – partidele si alte formatiuni politice care au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camerele Parlamentului si care au obtinut in urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul Romaniei mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe listele acestora ori pe listele unei aliante politice sau electorale din care au facut parte partidele ori formatiunile politice respective”

– La articolul 17 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „f) organizeaza si implementeaza un sistem de colectare de date si de informare periodica a opiniei publice privind prezenta populatiei la vot”

– La articolul 24 alineatul (4), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b^1), cu urmatorul cuprins: „b^1) furnizeaza, in ziua alegerilor, date privind prezenta populatiei la vot, conform unui program stabilit de Biroul Electoral Central”.

– La articolul 44, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in tabelul prevazut la art. 9 alin. (1). Modelul declaratiei pe propria raspundere se stabileste prin hotarare a Guvernului in termenul prevazut la art. 65 alin. (1)”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button