Alegeri pentru locurile vacante din Parlament, în Bucureşti şi şase judeţe, în 25 mai

de:
14 mart. 2014
0 Afișari
Alegeri pentru locurile vacante din Parlament, în Bucureşti şi şase judeţe, în 25 mai

Mandatele în cele zece colegii au fost câştigate în 2012 de PSD – patru mandate, PNL – patru şi PC – două, toate însă sub sigla USL, informeaza Mediafax.ro.

Alegerile parţiale din 25 mai urmează să ducă la alegerea a zece parlamentari, respectiv şapte deputaţi şi trei senatori, în urma vacantării acestor poziţii şi a demisiilor preconizate.

Colegiul 4 de deputat de Ilfov, în care a fost ales Eduard Hellvig, a fost vacantat în urma demisiei liberalului, în septembrie 2013, după ce a fost propus de partid pentru a prelua mandatul de europarlamentar deţinut de Ramona Mănescu.

În cazul Senatului trebuie organizate alegeri parţiale pentru trei mandate, în urma vacantării acestora.

Colegiul 8 de senator de Bucureşti a fost eliberat de Dan Voiculescu la scurt timp după ce a fost ales în această poziţie, în decembrie 2012. Voiculescu şi-a dat demisia din Senat în ianuarie 2013, speculându-se faptul că gestul său a avut legătură cu intenţia de a tergiversa judecarea dosarului ICA.

Colegiul 6 de senator de Bucureşti, reprezentat de Ecaterina Andronescu, ar urma să fie eliberat după ce aceasta a fost desemnată pe lista de candidaţi eligibili ai PSD la europarlamentare.

Conform Statutului senatorilor şi deputaţilor, modificat după alegerile parlamentare din 2012, alegerile parţiale pentru mandatele vacante se organizează doar în situaţia în care pentru colegiul respectiv fost ales un singur parlamentar în alegerile generale.

Alegerile pentru posturile vacante de parlamentari sau de aleşi locali vor avea loc în 25 mai, simultan cu alegerile europarlamentare, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta.

Premierul a anunţat că Guvernul va declanşa procedurile pentru ca în 25 mai, când sunt programate alegerile europarlamentare, să se desfăşoare şi alegerile parţiale pentru posturile vacante de parlamentari, de primari sau alţi aleşi locali.

Potrivit Legii 35/2008, în cazul desfăşurării de alegeri parţiale pentru Parlament, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 45 de zile înainte de ziua votării, iar perioada campaniei electorale se reduce la jumătate faţă de alegerile la termen, fiind de 15 zile.

De asemenea, la alegerile parţiale pot candida doar prezentanţi ai partidelor sau organizaţiilor minorităţilor naţionale care au trecut pragul electoral la alegerile generale, individual sau într-o alianţă politică sau electorală.

Cookies