ALEGERI PARLAMENTARE: Românii din străinătate se pot înscrie începând de azi, în Registrul Electoral

de:
01 apr. 2016
0 Afișari
ALEGERI PARLAMENTARE: Românii din străinătate se pot înscrie începând de azi, în Registrul Electoral

Romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita inscrierea in Registrul Electoral incepand cu 1 aprilie. Perioada de inscriere se incheie cu aproximativ trei luni inaintea datei alegerilor, in functie de data stabilirii scrutinului, scrie HOTNEWS.RO.

Ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, a precizat joi, intr-o conferinta de presa, ca doar cei care se vor inscrie in Registrul Electoral vor putea sa isi exercite votul prin corespondenta si la noile sectii de vot care vor fi infiintate in localitatile unde acestia domiciliaza.

Potrivit presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, romanii care vor opta pentru aceasta varianta vor avea sansa sa voteze in cateva minute, de acasa, evitand cozile si aglomeratia.

„Tot ceea ce au de facut este sa depuna personal sau sa trimita prin posta documentele necesare inscrierii in Registrul Electoral. (…) Chiar daca nu opteaza pentru votul prin corespondenta, ii sfatuim pe romanii din strainatate sa se inscrie in Registrul Electoral pentru a avea sansa sa voteze aproape de locuinta dumnealor”, a explicat Ana Maria Patru.

Ea a atras atentia ca legislatia actuala nu mai permite ca turistii sa voteze la alegerile parlamentare. Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a aratat ca, in premiera, votul in strainatate se poate exercita de catre romanii din diaspora in doua modalitati – prin corespondenta si in sectiile de votare.

„Tot ca o premiera absoluta in legislatia romaneasca, sectiile de votare pot fi infiintate la cererea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, la cererea a minimum 100 de cetateni prin inscrierea in Registrul Electoral. (…) Statul roman nu va mai putea infiinta sectii de votare in afara celor din misiuni decat la cererea alegatorilor care se inscriu in Registrul Electoral”, a adaugat Sorin Moise.

Inscrierea in Registrul Electoral se poate face pana cel mai tarziu cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior si prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ resedinta, codul postal, adresa de e-mail, data, semnatura olografa a solicitantului.

Ulterior, alegatorii vor primi prin posta documentele necesare votului prin corespondenta. Instructiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se gasesc pe site-ul AEP.

Pentru promovarea acestui tip de vot au fost realizate mai multe clipuri video. De asemenea, au fost tiparite la Monitorul Oficial, din bugetul AEP, in baza legislatiei privind achizitiile publice, 165.000 de pliante si 30.000 de brosuri.

Cookies