ALEGERI LOCALE. Votanţii vor primi 3 buletine de vot: Ce trebuie să ştii despre procesul electoral

de:
09 mai 2016
0 Afișari
ALEGERI LOCALE. Votanţii vor primi 3 buletine de vot: Ce trebuie să ştii despre procesul electoral

ALEGERI LOCALE 2016. La alegerile locale din 5 iunie, desfășurate într-un singur tur de scrutin, cetățenii români cu drept de vot vor primi 3 buletine de vot pentru primari, consilieri locali și consilieri județeni.

Cetățenii români cu drept de vot pot vota la alegerile locale doar în localitatea în care au reședința sau domiciliul. De asemenea, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate nu pot vota la alegerile locale.

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Care este ordinea candidaţilor la Primăria Capitalei pe buletinul de vot

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Candidatul ALDE pentru Primăria Capitalei va fi primul pe buletinul de vot, urmat de cei ai PNL, PSD şi USB. Candidatul PMP se va afla pe poziţia 7.

ALEGERI LOCALE 2016. Accesând site-ul registrulelectoral.ro și introducând CNP-ul și numele, alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați, cu toate datele de localizare a acesteia. De asemenea, cetățenii care și-au schimbat reședința s-au putut înscrie în Registrul electoral cu adresa nouă de reședință până cel mai târziu la data de 21 aprilie 2016.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 12 aprilie 2015 era de 18.264.835, cu 2.823 mai puțin față de informarea Autorității Electorale Permanente (AEP) din 5 aprilie (18.267.658) și cu 7.451 mai puțin decât cea din 2 martie (18.275.109).

CANDIDAŢII la primăriile de sector. Cine sunt şi câţi au intrat în cursă la fiecare sector

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Bătaie pe locurile de primar la sectoare. Zece candidaţi au intrat în cursa pentru postul de edil în sectorul 1, acelaşi număr de aspiranţi înregistrându-se şi în sectoarele 3 şi 4. Cel mai mare număr de candidaţi este în sectorul 2 – 11 competitori, în timp ce la 5 sunt 9 candidaţi, iar la 6 – 7 candidaţi. Funcţia de primar general este disputată de 12 candidaţi.

ALEGERI LOCALE 2016. Potrivit AEP, diferențele apar ca urmare a procedurii de actualizare permanentă, efectuată de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia. Registrul electoral este actualizat prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

Noutăți în procesul electoral: sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și corpul experților electorali

ALEGERI LOCALE 2016. Procesul electoral privind alegerile locale din 5 iunie 2016 este caracterizat de o serie de noutăți față de procesele electorale anterioare. Astfel, se aplică pentru prima dată un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), în fiecare secție de vot fiind prezent câte un operator de calculator.

La 25 martie 2016, în conformitate cu calendarul electoral stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 51/2016, s-a constituit Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile locale din 5 iunie. Astfel, în baza art. 38 alin. 1 din Legea nr. 115/2015 privind alegerile locale, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-a desemnat, prin tragere la sorți, pe cei șapte judecători ai BEC: Andreia Liana Constanda, Carmen Georgeta Negrilă, Nina Ecaterina Grigoraș, Iulia Manuela Cîrnu, Rodica Zaharia, Simona Elena Cîrnaru și Maricela Cobzariu. De asemenea, președintele BEC pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 a fost aleasă judecătoarea de la ÎCCJ, Carmen Georgeta Negrilă.

ALEGERI LOCALE 2016. Din BEC mai fac parte trei membri ai AEP (președintele Ana Maria Pătru și vicepreședinții Constantin-Florin Mitulețu-Buică și Marian Muhuleț) și șase membri ai partidelor politice (Cristian Ene — PNL, Zsombor Vajda — UDMR, Lucian Dan Vlădescu — PSD, Mihai Traian Mustăciosu — ALDE, Răzvan Țurea — UNPR și Ivan Truțer — minorități).

Sursa: Agerpres

 

Cookies