ALEGERI LOCALE 2016. 450 de candidaturi ilegale la scrutinul din 5 iunie

de:
27 mai 2016
5 Afișari
ALEGERI LOCALE 2016. 450 de candidaturi ilegale la scrutinul din 5 iunie

Ilegalitățile au fost relevate de Expert Forum, care a analizat candidaturile din perspectiva condițiilor stricte impuse de lege: să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, cel puțin 23 de ani, să aibă domiciliul în unitatea administrativ-teritorială și să nu aibă drepturile electorale interzise. De asemenea, Legea nr. 115/2015 spune: „candidaturile depuse pe mai multe liste de candidați sau atât pe liste, cât și ca independent sunt nule de drept”, scrie digi24.ro

Din analiza Expert Forum pe datele publicate de Biroul Electoral Central a rezultat însă că 449 de candidați au sub 23 de ani. Ba chiar, unii dintre ei au sub 18 ani! De asemenea, 28 de persoane apar pe listele mai multor partide.

Evident, problema are două aspecte: pe de o parte, candidații au încălcat legea, pe de alta, birourile electorale nu și-au făcut treaba și nu au analizat temeinic dosarele de candidatură. „Problemele pot veni din mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă”, este concluzia experților nonguvernamentali.

Potrivit datelor Expert Forum, birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri.

La capitolul partide, formațiunile politice cu problemele cele mai mari sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50).

„În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieși câștigătoare în alegerile din 5 iunie”, atrage atenția organizația nonguvernamentală.

Cookies