Alegeri în București pe timp de pandemie. Ce e la fel și ce diferă de votul de la locale (tot pandemie și-atunci)

06 dec. 2020
24 Afișari
Alegeri în București pe timp de pandemie. Ce e la fel și ce diferă de votul de la locale (tot pandemie și-atunci)
Bucureștenii sunt chemați la urne pentru a doua oară de la începutul pandemiei

Duminică, începând cu ora 7:00, cei 1,8 milioane de bucureșteni înscriși pe listele electorale sunt așteptați la vot. Acesta nu este un vot ca oricare altul, evoluția pandemiei a dus la înăsprirea restricțiilor si chiar la carantinarea unor localități. Din fericire n-a fost și cazul Bucureștiului. Iată câteva informații esențiale pentru ziua votului.

Deși situația epidemiologică din țară și din București s-a agravat de la alegerile locale din toamnă, autoritățile au luat măsuri prin care promit siguranța votanților – de la dotarea secțiilor cu toate materialele sanitare până la oferirea dreptului la urna mobilă și persoanelor aflate în spital sau în izolare.

Unde pot vota bucureștenii?

Pentru început, alegătorul cu domiciliul în municipiul București care mâine se va afla pe raza teritorială a Capitalei va putea vota numai la secția unde este înscris pe lista electorală permanentă. În caz că aveți reședința în București, însă aveți domiciliul în afara municipiului București, veți putea vota numai la secția unde este arondată strada reședinței. În situația în care aveți atât reședința, cât și domiciliul în Capitală, puteți vota atât la secția unde sunteți trecut pe lista electorală permanentă, fie la secția unde e arondată adresa de reședință, situație în care veți vota pe lista electorală suplimentară. Nu puteți vota în alt sector decât cel în care se află domiciliul și/sau reședința.

Care sunt regulile si măsurile speciale luate de autorități?

Măsurile speciale luate de autorități împotriva noului coronavirus sunt foarte asemănătoare cu cele de la alegerile locale de la finalul lunii septembrie. Prin urmare, purtarea măștii de protecție este obligatorie pe durata întregului proces electoral, de la intrare și până la ieșire. Masca trebuie să acopere în întregime gura și nasul.

Toți participanții la procesul electoral trebuie să păstreze în permanență distanța de un metru între ei și să respecte circuitele de intrare și ieșire stabilite de organizatori în cadrul secțiilor. La intrare, votanților li se va măsura temperatura și apoi vor merge spre sala de votare unde sunt înregistrați. Înainte de a intra în sală, se vor dezinfecta din nou. Pentru a evita pe cât posibil contactul cu supraveghetorii, votanții vor introduce documentul de identitate în suportul tabletei astfel încât datele sale să fie introduse în sistem. Apoi îsi vor da jos masca pentru câteva secunde în scopul identificării de către supraveghetori. Ștampilele și pixurile vor fi puse la dispoziția votanților și vor fi dezinfectate după fiecare utilizare.

Ce acte pot fi prezentate la vot?

Pentru legitimare, votanții trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu,
pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. Buletinul este valabil pentru vot chiar dacă a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, cei care împlinesc 18 ani în ziua votului își pot exercita dreptul de vot la aceste alegeri

În cursul zilei de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că cetățenii cu drept de vot vor putea circula fără restricții de duminică de la ora 5 dimineața, până luni la ora 1 dimineața, pentru a putea permite tuturor alegătorilor să ajungă acasă fără să riște sancțiuni.

Lista celor mai utile site-uri în ziua alegerilor

https://votcorect.ro/harta-candidatilor/ – Lista tuturor candidaților, repartizați pe județe.

https://prezenta.roaep.ro/parlamentare06122020/romania-precincts – Prezența la vot în Municipiul București, actualizată live.

https://www.registrulelectoral.ro/ – Platformă unde găsiți secția de votare unde ați fost repartizat.

https://votcorect.ro/reguli-vot/ – Regulamentul pentru desfășurarea alegerilor.

Cookies