ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne

de:
23 mai 2014
0 Afișari
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Campania electorală se va încheia sâmbătă, la ora 7,00, iar alegătorii se pot prezenta la urne duminică, de la ora 7,00 până la ora 21,00, informează Agerpres.

În confruntarea electorală au intrat candidați din partea Alianței electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului — Dan Diaconescu, Partidului Mișcarea Populară, PNȚCD, Forța Civică, Partidului Alternativa Socialistă, Alianței Naționale a Agricultorilor, Partidului România Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republică, Partidului Dreptății Sociale și Partidului Ecologist Român.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: În competiție sunt și opt candidați independenți — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Dăeanu.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: 18.226.995 cetățeni cu drept de vot, așteptați la urne
Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 190 de secții. Potrivit MAE, aceste secții vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum și în teatrele de operațiuni din Afganistan.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: În București vor fi 1.245 de secții de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233.

Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit că în listele electorale permanente, întocmite la nivelul unităților administrativ-teritoriale, sunt înscriși 18.226.995 cetățeni cu drept de vot.

Cetățenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comună, oraș, municipiu) de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Cetățenii români cu domiciliul în România pot vota la secțiile din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, după caz.

Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în afara țării, în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate. Românii cu domiciliul în străinătate votează în baza cărții de identitate provizorie, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, după caz.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în altă comună, oraș sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil. Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în străinătate își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil, numai dacă se regăsește în tabelul care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale, întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 21,00
La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea. Alegătorii pot vota la secția de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială ori la orice altă secție de votare.

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorul resortisant și alegătorul comunitar prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al secției de votare. Președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă sau de pe lista electorală specială, după care alegătorul semnează în listă la poziția destinată acestuia. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau de pe lista electorală specială, președintele sau membrul biroului electoral al secției de votare desemnat de acesta îi încredințează alegătorului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau prenumele și numele candidatului independent pe care îl votează. Ștampila cu mențiunea „VOTAT” trebuie astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară, și le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greșit ștampila cu mențiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, președintele biroului electoral al secției de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reținând și anulând buletinul de vot inițial.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta, după care președintele sau acel membru aplică pe actul de identitate sau, după caz, pe documentul de identitate al alegătorului ștampila cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Este interzisă fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în interiorul cabinei
Biroul Electoral Central a stabilit că este interzisă intrarea în cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în interiorul cabinei, părăsirea localului secției de votare cu buletine de vot de către alegători.

Neștiința de carte nu constituie motiv pentru a intra însoțit un alegător în cabina de vot, iar membrii birourilor electorale, persoanele acreditate, candidații, primarii, viceprimarii și consilierii locali nu pot însoți alegătorii în cabinele de vot.

Totodată, nu pot fi instalate echipamente de înregistrare audio și video în interiorul secțiilor de votare, este permisă preluarea de imagini și sunet, în vederea informării opiniei publice, exclusiv de către reprezentanții acreditați ai presei scrise, radioului și televiziunilor, limitată în timp de necesitatea asigurării ordinii și corectitudinii procesului de votare.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Votarea cu urna specială
Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși în lista electorală suplimentară, fiind radiați, dacă este cazul, din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secția de votare.

Urna specială se utilizează numai la secțiile de votare din țară. Secțiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne mobile, potrivit BEC.

* Deținuții în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale.

Potrivit BEC, directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere sunt obligați să aducă la cunoștința persoanelor deținute faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, cu suficient timp înaintea de ziua de referință.

Directorii penitenciarelor în a căror custodie se află mai mult de 400 de persoane private de libertate, cu drept de vot, pot defalca și depune cererile de votare prin intermediul urnei speciale la mai multe secții de votare din proximitatea penitenciarelor, stabilite prin decizie a BEJ sau a biroului electoral al sectorului, informează BEC.

În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secției de votare care se deplasează cu urna specială și cu o ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spațiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. Deținuții pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Aceste prevederi se aplică în mod corespunzător și persoanelor reținute.

* Cu urna specială votează și persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate.

Pentru alegătorii netransportabili, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială, ștampilă și buletine de vot la adresa unde se află persoana în cauză, potrivit BEC.

Președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării — ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot — la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Alegătorii netransportabili care în ziua alegerii sunt internați în spitale, azile/cămine de bătrâni și care nu au domiciliul în localitatea în care se află sediul acestora vor înainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de copii după actele medicale, cel mai târziu în preziua alegerilor, la cea mai apropiată secție de votare de sediul spitalului sau căminului/azilului.

În situația în care spitalul/azilul/căminul de bătrâni nu se află în raza teritorială arondată secției de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă, alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate care au domiciliul în localitatea respectivă vor înainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de copii de pe actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili, la cea mai apropiată secție de votare de sediul spitalului/azilului/căminului de bătrâni.

De asemenea, alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate care în ziua de referință sunt internați în spitale și care au domiciliul în localitatea în care se află sediul acestora vor înainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de copii ale actelor medicale, cel mai târziu în preziua alegerilor, la secția de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă potrivit domiciliului.

BEC precizează că, potrivit prevederilor Legii 33/2007, urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Deplasarea urnei speciale se face de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, însoțită de pază asigurată de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014:  Situațiile în care votul este considerat nul, valabil sau alb
Sunt considerate ca fiind nule voturile exprimate în următoarele situații: pe buletinul de vot nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat, ștampila cu mențiunea „VOTAT” are alt model decât cel legal aprobat, ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor, ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere. Voturile nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, sunt considerate ca fiind valabile voturile exprimate în următoarele situații: ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater, ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situația în care ștampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge și un altul), ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletin), ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, iar voturile albe nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: AEP verifică listele electorale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la sesizarea partidelor politice, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului alegerilor și însoțită de probe, verifică listele electorale pentru a descoperiri cazurile în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori în aceeași zi de referință.

Potrivit dispozițiilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, Biroul Electoral Central predă Autorității Electorale Permanente dosarele cuprinzând listele electorale utilizate în cadrul secțiilor de votare, îndosariate pe secții de votare și pe tipuri de liste.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014:  PDL — primul pe buletinul de vot
Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot este următoarea: PDL, PMP, UDMR, Alianța PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianța Națională a Agricultorilor, Partidul Dreptății Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forța Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNȚCD, PP-DD și independenții Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu și Valentin Dăeanu.
Buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare va avea opt pagini A4 și va fi compus din două foi A3.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014:  Informarea opiniei publice asupra prezenței la vot
Orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 și 22,30, potrivit BEC.

Orele până la care secțiile de votare cuprinse în eșantion vor transmite informații la birourile electorale sunt 10,30, 13,30, 16,30, 19,30, 21,30, iar ora de referință a datelor — 10,00, 13,00, 16,00, 19,00, 21,00.
Bucureștiul și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parțiale, începând cu ora 9,00 din data de 26 mai, conform următorului grafic: ora de referință a datelor — 7,00, 9,00, 15,00, 18,00, ora la care informațiile vor fi disponibile și date publicității — 9,00, 11,00, 17,00, 20,00.

Cookies