ARHIVA B365

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.CAB a decis:MIRCEA DIACONU poate candida la alegerile europarlamentare

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis că actorul MIRCEA DIACONU poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai, anunţă România TV.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Apelul a fost inaintat de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce contestatia lui Mircea Diaconu a fost admisa pe 5 aprilie de magistratii Tribunalului Bucuresti, permitandu-i acestuia sa candideze la europarlamentare.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. In motivarea deciziei de admitere a contestatiei, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au apreciat ca fiind „lipsit de claritate” si „imprecis” textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipuleaza: ‘Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la data incetarii mandatului’.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. In opinia Tribunalului Bucuresti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa functia de senator, care, ca functie eligibila, nu este identica cu cea de europarlamentar.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Judecatorii au luat in calcul si jurisprudenta CEDO, care a stipulat ca un text de lege imprecis opereaza in favoarea „titularului dreptului supus interdictiei, respectiv dreptul de a fi ales”.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. „Retinand ca functia eligibila ocupata anterior de contestator a fost aceea de senator in Parlamentul Romaniei, iar candidatura sa vizeaza nu aceeasi functie eligibila, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constata ca nu este incidenta teza a II-a a disp.art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, retinuta de Biroul Electoral Central prin Decizia criticata”, se mai arata in motivarea judecatorilor.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Mircea Diaconu a atacat in instanta hotararea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela ca are interdictie sa ocupe o functie eligibila.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. „La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se afla in perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile”, releva motivarea deciziei BEC.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. BEC a avut in vedere raportul Agentiei Nationale de Integritate privind starea de incompatibilitate in care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator si a functiei de director-manager al Teatrului C.I. Nottara.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. „Avand in vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie irevocabile care trebuie respectata atat de catre cetateni, cat si de autoritati publice, inclusiv de BEC, observand prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, vazand faptul ca, potrivit limbajului comun – in conditiile in care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma – prin ‘functie eligibila’ se intelege ‘functie care poate fi aleasa’ – conform Dictionarului Explicativ Roman – in aceasta categorie intrand si functia de parlamentar european (…) BEC respinge candidatura independenta a lui Mircea Diaconu”, preciza BEC.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Pe 26 martie, Agentia Nationala de Integritate a informat BEC ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. „Mircea Diaconu se afla sub interdictia expresa prevazuta de lege pentru a ocupa o functie eligibila, cum este functia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o functie eligibila, incetand de drept prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, in cazul de fata, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ mentinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aspect care face ca acesta sa intre sub incidenta dispozitiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 si pe cale de consecinta acesta nu indeplineste o conditie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European”, sustinea ANI.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. In opinia ANI, o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natura sa incalce principiile suprematiei interesului public si integritatii in exercitarea functiei publice.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie ca Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare dupa ce liberalii au luat act de comunicatul ANI si sentinta ICCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid si a declarat ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie in calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strans peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button