ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Cum influenteaza boicotul REZULTATELE FINALE la EUROPARLAMENTARE 2014

de:
24 mai 2014
0 Afișari
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Cum influenteaza boicotul REZULTATELE FINALE la EUROPARLAMENTARE 2014

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. La alegerile de duminica, 25 mai, fiecare cetatean cu drept de vot are de ales o singura lista de candidati propusa de unul dintre partide ori aliante sau poate opta pentru a vota un singur candidat dintre cei independenti, scrie Mediafax.

In total, 15 formatiuni politice au liste de candidati pentru europarlamentare, adica 572 de candidati aflati pe listele, dar si opt candidati independenti.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Astfel, fiecare partid prezinta pe buletinul de vot optiunea sa de candidati care sa obtina mandatul de cinci ani in Parlamentul European.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, PMP, UDMR, PPDD, PNTCD, Forta Civica, PRM, Partidul Noua Republica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Verde, Partidul Alternativa Socialista, Alianta Nationala a Agricultorilor si Partidul Dreptatii Sociale sunt formatiunile care se afla in competitie la scrutinul de duminica.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Candidatii independenti sunt: Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Potrivit legii, membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

La finalul scrutinului, Biroul Electoral Central va centraliza voturile exprimate atat in Romania, cat si in sectiile de votare din strainatate. BEC este cel care stabileste alocarea celor 32 de mandate de europarlamentari, in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare partid, alianta sau candidat independent.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Atribuirea mandatelor se face in mod proportional prin ceea ce se numeste metoda d’Hondt. Legea pentru organizarea alegerilor europarlamentare stabileste, insa, o serie de criterii care sunt luate in calcul in acest proces de alocare a mandatelor. Astfel, conteaza in aceasta etapa voturile valabil exprimate si doar voturile formatiunilor care au depasit pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate. Partidele care obtin sub 5% nu pot adjudeca mandate de europarlamentar.

Astfel, BEC constata numarul total al voturilor valabil exprimate la nivelul intregii tari, la care se adauga voturile sectiilor din strainatate. Acest numar este impartit la numarul de mandate, 32 in cazul Romaniei, pentru a obtine un coeficient electoral, care inseamna de fapt „cate voturi valabil exprimate sunt necesare pentru un mandat de europarlamentar”.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Daca un candidat independent atinge acest coeficient electoral, acesta obtine mandatul de europarlamentar.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. De asemenea, numarul de mandate obtinut de partidele sau aliantele care depasesc pragul de 5% este stabilit in functie de numarul de voturi valabil exprimate in favoarea acelei formatiuni politice, raportat la coeficientul electoral.

Cookies