ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Câţi bani au câştigat europarlamentarii români care vor din nou în PE

de:
14 apr. 2014
0 Afișari
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Câţi bani au câştigat europarlamentarii români care vor din nou în PE

Un milion de euro, atât poate câştiga un europarlamentar într-un mandat de cinci ani, dacă munceşte 21 de zile pe lună, 12 luni pe an. În ce priveşte veniturile maxime pe care le poate obţine un eurodeputat, acestea pot depăşi 200.000 de euro pe an, aici fiind incluse indemnizaţiile lunare, sumele destinate cheltuielilor administrative, banii pentru călătorii, dar şi aşa-zisa diurnă pentru fiecare zi de muncă. La finalul unei zile lucrătoare, aleşii din Parlamentul European se pot baza pe aproape 666 de euro, în timp ce veniturile lunare depăşesc 17.000 de euro, scrie gândul.info.

Concret, potrivit legislaţiei europene, un europarlamentar câştigă un salariu de aproximativ 6.200 de euro pe lună, adică 74.400 de euro pe an. La final de mandat, numai indemnizaţia ar ajunge la 372.000 de euro.

Lunar, în conturile eurodeputaţilor intră alţi 4.300 de euro, destinaţi cheltuielilor admnistrative, precum costurile cabinetelor parlamentare, serviciile de telefonie mobilă, obiectelor de papetărie şi chiar întreţinerea calculatoarelor. Cu toate că cei peste 4.000 de euro au o destinaţie clară, aceştia pot fi folosiţi integral pentru aceste cheltuieli admnistrative sau pot fi economisiţi. Astfel, într-un mandat de cinci ani, în conturile unui ales european se mai strâng încă 258.000 de euro.

O altă plată din partea Parlamentului European vine şi sub formă de diurnă. Eurodeputaţii primesc aproximativ 304 euro pentru fiecare zi muncită. Adică, dacă un ales european participă fie la şedinţele plenare, fie la comisii, fie la reuniuni în cadrul Uniunii Europene, acesta este răsplătit cu aceşti 300 de euro. Dacă activitatea profesională se desfăşoară într-o altă ţară în afara UE, dar scopul este strict legat de activitatea din PE, atunci diurna este redusă la 152 de euro.

Dacă vorbim despre cei mai „harnici” europarlamentari, care muncesc 21 de zile pe lună (6.384 de euro), 12 luni pe an (76.608 euro), la finalul celor cinci ani se mai strâng încă 383.040 de euro.

Pentru călătoriile în cadrul comunităţii europene, făcute în interes de serviciu, europarlamentarii beneficiază şi de aproximativ 4.200 de euro pe an, sumă care acoperă cazarea, transportul şi celelalte cheltuieli aferente călătoriei. Într-un mandat, încă 21.000 de euro.

Per total, cel care câştigă un fotoliu de europarlamentar s-ar putea bucura de peste un milion de euro, pe care i-ar câştiga în cei cinci ani de mandat. Într-un an însă, acelaşi eurodeputat ar câştiga 207 mii de euro (206.808 de euro).

Salariile europarlamentarilor sunt stabilite la nivel european, egale pentru toţi. Cu toate acestea, aleşii pot opta dacă doresc să fie plătiţi ca în Parlamentul naţional, aşa cum au făcut-o italienii, sau la acelaşi nivel european.

Din cei 33 de europarlamentari români, 21 îşi încearcă norocul din nou în cursa europeană, plus Lazslo Tokes, actual eurodeputat român, care va candida, de această dată, din partea Ungariei (FIDESZ).

Acum, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu deţine nouă terenuri. Printre acestea, multe livezi şi fâneţe, care, de altfel, nu apăreau în declaraţia de avere din 2009. „Moştenire”, scrie în dreptul lor.

Un alt europarlamentar PDL, dar care va candida, de această dată, pe listele PNŢCD, Sebastian Bodu, s-a trezit însă, după cinci ani de mandat, cu un teren în plus, o fâneaţă şi o casă de locuit. Dacă în 2009 Bodu nu declara nicio maşină şi niciun cont, acum se poate mândri cu un BMW şi cu aproximativ 240.000 de euro în conturi.

Diferenţe mari se pot observa şi în cazul pesedistului Victor Boştinaru. În 2009 spunea că are un teren, o casă şi aproape 35.000 de euro în conturi. Potrivit declaraţiei de avere din 2014, Boştinaru are acum trei terenuri intravilane în bucureşti şi Prahova, o casă de locuit şi două de vacanţă. Plus 250.000 de euro în conturi.

Mai multe pe gândul.info.

Cookies