ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Deficit de experți electorali în CAPITALĂ

de:
16 mai 2016
0 Afișari
ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Deficit de experți electorali în CAPITALĂ

Oficialul Autorităţii Electorale Permanente a subliniat că, până în prezent, AEP a recrutat 45.244 de experți electorali, potrivit Agerpres.

De la începutul campaniei și până în acest moment, AEP a recrutat 45.244 de experți electorali excluzând persoanele care deja au fost desemnate din corpul experților electorali la birourile de circumscripție locale. În acest moment, situația la nivel național este una care ne face să sperăm că vom avea succes în implementarea acestui proiect. Mai avem un mic handicap în Municipiul București, de numai 55 de persoane, dar avem înregistrate cereri pentru a da examen de la un număr de aproximativ 300 de persoane„, a afirmat Marian Muhuleț, într-o conferință presă.

El a adăugat că mai sunt și alte localități cu probleme, dar legea permite detașarea dintr-o localitate în alta a experților electorali.

Toate județele sunt acoperite. Nu întrevedem probleme semnificative, cel mai mic excedent îl avem la județul Mureș, este singurul județ în afara Bucureștiului care era pe deficit săptămâna trecută, dar astăzi avem un excedent de zece persoane care va crește în zilele următoare„, a precizat vicepreședintele AEP.

Campania de recrutare a experților electorali va continua, a mai spus Muhuleț.

Nu este un proiect care se închide odată cu alegerile locale, ci va continua în mod constant și pentru recrutarea de noi persoane pentru alegerile următoare. Nu este un proiect pe care îl închidem acum și îl deschidem la toamnă. Oricine își dorește să devină expert electoral poate adresa o cerere AEP, să dea un examen sumar de verificare a cunoștințelor legale în domeniul electoral și apoi să beneficieze de instruire din partea AEP pentru a fi în corpul experților electorali cu destinația următoarelor alegeri — respectiv alegerile parlamentare„, a explicat Muhuleț.

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (8), art. 104 alin. (1) și (2), art. 118 alin. (3) și (4) și ale art. 120 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Poate face parte din Corpul experţilor electorali persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
• are cetăţenia română;
• cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
• are drept de vot;
• are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;
• nu face parte dintr-un partid politic;
• a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu;
• nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Persoanele care au mai îndeplinit funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia și care solicită în scris să fie admise în Corpul experților electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP.

AEP a prezentat luni, într-o conferință de presă, aplicația informatică prin care vor fi repartizați experții electorali pentru alegerile locale din data de 5 iunie.

Cookies