Alcoolul, mai dăunător decât heroina şi crack-ul

de:
01 nov. 2010
4 Afișari
Alcoolul, mai dăunător decât heroina şi crack-ul

Alcoolul este de departe cel mai nociv drog în Marea Britanie, relevă studiul, depăşind cu mult heroina şi cocaina care se clasează pe locul secund, respectiv locul trei, informează BBC News.

Studiul clasifică 20 de droguri după 16 criterii care măsoară pagubele pe care drogurile le pot cauza la nivel individual şi societal, pe o scară de la 0 la 100. Alcoolul a contabilizat 76 de puncte, heroina 55, iar crack-ul, 54.

„Dar dacă luăm în considerare pericolul total, atunci alcoolul, heroina şi cocaina sunt evident mai periculoase decât toate celelalte, aşa că poate drogurile cu un scor peste 40 ar trebui să intre la clasa A, cele între 39 şi 20, la clasa B, între 19 şi 10, clasa C, iar sub 10, clasa D”, explică Nutt, citat de The Guardian.

Aşadar, dacă drogurile ar fi clasificate în funcţie de nocivitate, atunci alcoolul ar face parte din clasa A, a drogurilor de mare risc, alături de heroină şi cocaină. Tutunul şi cocaina sunt considerate, prin prisma acestui studiu, egale în nocivitate, iar ecstasy-ul şi LSD-ul sunt printre cele mai puţin periculoase.

Profesorul Nutt a fost dat afară în 2009 de ministrul de Interne de atunci, Alan Johnson, pentru că a criticat politicile guvernului legate de regimul drogurilor. Comisia de consultanţă condusă de Nutt vrea ca marijuana să rămână un drog de clasa C, iar ecstasy-ul să fie coborât cu o clasă, de la A la B, argumentând că aceste substanţe sunt mai puţin periculoase decât alte droguri.

Cookies