Al patrulea copil născut, ghinionistul familiei: statul nu mai dă bani pentru el

de:
05 ian. 2011
7 Afișari
Al patrulea copil născut, ghinionistul familiei: statul nu mai dă bani pentru el

Chiar dacă autorităţile statului au susţinut în nenumărate ocazii că nivelul natalităţii scade îngrijorător la noi în ţară, populaţia fiind tot mai îmbătrânită, aceleaşi autorităţi nu îi sprijină însă în niciun fel pe părinţii care fac mai mult de trei copii. Astfel, începând cu al patrulea copil, familia nu mai beneficiază de niciun ban ca indemnizaţie de creştere a copilului, potrivit noilor norme metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. „Concediul fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevăzut la art.10 din ordonanţa de urgenţă, se cuvine după primele 3 naşteri”, se precizează în normele de aplicare ale OUG, elaborate de Ministerul Muncii.

Concediul de creştere a copilului, cel mult trei luni de la a patra naştere

Excepţie de la această regulă fac doar cazurile în care al patrulea copil născut a avut un frate care a decedat fără ca părintele să mai beneficieze de indemnizaţie de creştere a copilului. „În situaţia în care persoana se află la a patra naştere ori următoarele şi nu a beneficiat de drepturile menţionate la alin.(1), atunci, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, drepturile prevăzute de aceasta se acordă”, se specifică în actul normativ. În plus, conform prevederilor legislative valabile în acest an, concediul de creştere al celui de-al IV-lea copil se rezumă doar la trei luni ce pot fi luate de părinte într-un interval de doi ani, faţă de un an întreg sau doi ani cât a beneficiat mama în cazul fraţilor mai mari.

1.200 de lei/lună pentru doi ani sau 3.400 de lei/lună timp de un an

Începânmd din acest an, au survenit modificări legislative şi în ceea ce priveşte plata indemnizaţiei de creştere a copilului şi pentru prima sau a doua naştere. Mamele ai căror bebeluşi au venit pe lume de la 1 ianuarie 2011 trebuie să opteze pentru concediu de creştere a copilului cu durata de un an şi o indemnizaţie lunară de cel mult 3.400 de lei sau doi ani acasă şi indemnizaţie de până la 1.200 de lei pe lună. Conform Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, în Bucureşti sunt peste 26.000 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului, suma lunară de plată pentru părinţi fiind de 36,7 milioane lei, ceea ce înseamnă că în medie părintelui îi revine suma de 1.400 de lei pe lună.

Cele mai mari indemnizaţii variază între 3.400-3.390 de lei pe lună

Există însă şi situaţii când părinţii care au avut venituri considerabile înainte de a da naştere unui copil primesc indemnizaţii mai mari decât media raportată la nivelul municipiului Bucureşti. Potrivit clasamentului întocmit de ANPS, cele mai mari zece ajutoare de creştere a bebeluşului plătite în 2010 sunt cuprinse între 3.400 de lei pe lună şi 3.390 de lei lunar. În Capitală, aproape zece procente din mămici care beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilui sunt de fapt tătici. (Vezi aici câţi taţi cresc singuri copii mai mici de doi ani)

Citeşte şi…

Gândul.infoO româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă – 3 copii. Cum va arăta România în 2050

Cookies