Al doilea revelion în pandemie, dar fără restricții de circulație | Regulile COVID-19 pentru noaptea de Anul Nou 2022

31 dec. 2021
114 Afișari
Al doilea revelion în pandemie, dar fără restricții de circulație | Regulile COVID-19 pentru noaptea de Anul Nou 2022
Al doilea revelion în pandemie, dar fără restricții de circulație | Regulile COVID-19 pentru noaptea de Anul Nou 2022

România intră, în această noapte, în noul an 2022 și sărbătorește revelionul pentru al doilea an consecutiv în pandemie. Noaptea de Revelion vine însă cu mai puţine restricţii, spre deosebire ca precedentul. Nu vor exista interdicții de circulație pe timpul nopții, iar localurile vor fi deschise pentru petreceri. Vor avea acces însă doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele trecute prin boală și cele care au test negativ.

De Revelion 2022 este liber la petreceri de noapte, iar circulația este permisă pe tot parcursul nopții. În unele orașe, autoritățile locale organizează Revelionul în stradă. În București o singură administrație de sector a anunțat un concert cu muzică, lasere și artificii, care va avea loc în Parcul Titan. 

În noaptea de Anul Nou, restaurantele, cafenelele sau terasele pot funcționa fără restricții de oră, nu însă și barurile, cluburile și discotecile, care au, în continuare, interdicție de funcționare. Localurile deschise primesc doar persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Starea de alertă prelungită: au fost ridicate restricții

În România, starea de alertă a fost prelungită de autorități cu încă 30 de zile din 9 decembrie până pe 8 ianuarie, și au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare a unor restricții:

  • eliminarea obligativității măștii în aer liber, cu excepția zoneler aglomerate
  • eliminarea carantinei pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID
  • permiterea accesului în mall-uri, hoteluri, restaurante sau săli de sport și celor care fac test rapid sau RT-PCR, nu doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sau trecute prin boală
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în magazinele nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană
  • prelungirea programului magazinelor sau localurilor până la ora 22.00, față de ora 21.00
  • sunt interzise în continuare evenimentele private, precum nunți sau botezuri.

Restricțiile au fost relaxate în România în condițiile în care numărul cazurilor COVID-19 scăzuse considerabil, după un val 4 agresiv.

ALERT | Ridicarea restricțiilor de sărbători se discută azi în Guvern. Deciziile CNSU de aseară: fără mască pe stradă, magazine dechise până la ora 23:00,verde la petreceri
Ridicarea restricțiilor de sărbători. Deciziile CNSU: fără mască pe stradă, magazine dechise până la ora 22.00,verde la petreceri

România se pregătește însă pentru valul 5, cu varianta Omicron a virusului, devenită deja dominantă în multe state europene.

​Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat 3 posibile scenarii – optimist, mediu și pesimist – pentru evoluția valului 5 al pandemiei de COVID-19 în România. Vârful valului 5 va fi atins, potrivit estimărilor INSP, în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, în scenariul cel mai pesimist.

Cookies