CNAIR a amânat pentru a șaptea oară depunerea ofertelor la licitația pentru studiul de fezabilitate pentru construirea celui de-al doilea pod peste Dunăre la Ruse-Giurgiu. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 22 octombrie 2024.
Termenul pentru depunerea ofertelor a fost amânat de șapte ori. Noul termen stabilit anul acesta a fost 6 februarie, care a fost amânat din nou pentru 26 februarie, scrie Economedia.
Durata maximă alocată pentru elaborarea studiului de fezabilitate este de 23 de luni din momentul începerii contractului, care are o valoare de 60 de milioane de lei.
Printre principalele caracteristici solicitate proiectantului se regăsesc:
Proiectantul va trebui să găsească soluția optimă pentru ca acest nou pod transfrontalier să asigure conexiunea atât între infrastructura rutieră, cât și cea feroviară dintre cele două țări. După ce va fi construit, acest nou pod dunărean (al treilea între România și Bulgaria) va asigura ambelor state un potențial mai mare de dezvoltare economică, atât la nivel regional, cât și european, pe axa nord – sud, scria Cristian Pistol, șeful CNAIR, într-un mesaj publicat în august 2024 pe contul său de Facebook.
Guvernatorul orașului Ruse, Dragomir Draganov, a declarat în decembrie 2024 că a fost asigurată finanțarea pentru construirea unui al doilea pod peste Dunăre la Ruse – Giurgiu. Lucrările de construcție ar putea începe încă din 2026, când se preconizează că va fi finalizată proiectarea acestuia, scria agenția bulgară de presă BTA.
Acesta spune că pentru construcția instalației a fost asigurată o finanțare din fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, iar proiectul va fi implementat de partea română. Între timp, studiul de fezabilitate a fost deja atribuit unei companii.
Studiul a fost atribuit unei companii. Până la jumătatea anului 2026, se va face studiul cu privire la locul exact unde va fi amplasat Podul peste Dunăre. După ce se finalizează proiectarea, încă doi ani – doi ani și jumătate, și punerea în aplicare a acestei facilități. 2029, începutul lui 2030 vom avea un nou pod, a spus Draganov.
La începutul anului, în perioada 1-12 ianuarie, 46.528 de autoturisme au ieșit din Bulgaria pentru a intra în România pe la Punctul de Control și Trecere a Frontierei Podul Dunării de la Ruse – Giurgiu, după intrarea Bulgariei în Schengen, a anunțat administrația regională din orașul Ruse.
În aceeași perioadă a anului trecut, acestea au fost în număr de 25.158, ceea ce reprezintă o creștere de 85%, potrivit Rador Radio România.
Te-ar mai putea interesa și: