ȘTIRI

BJFF: Ajami

O dramă contemporană, garnisită cu elemente din tragedia greacă, ne prezintă cele două perspective ale conflictului arabo-israelian şi reflectă fragilitatea existenţei umane.

Ajami este o zonă din Tel Aviv-Jaffa, unde trăiesc musulmani, evrei şi creştini. Pe fondul tensiunilor culturale şi religioase şi al actelor violente, filmul urmăreşte cinci poveşti de viaţă, prin intersectarea cărora spectatorii devin martori la coliziunea dramatică a unor lumi diferite şi la consecinţele tragice ale unei convieţuiri imposibile.

Omar, un arab israelian, se străduieşte din răsputeri să îşi apere familia de o bandă interlopă. Omar este îndrăgostit de Hadir, însă, cum fata este creştină, nu se pune problema căsătoriei. Malek este palestinian. Lucrează ilegal la restaurantul lui Abu-Lias, tatăl lui Hadir, încercând să strângă bani pentru operaţia mamei sale. Dando, un poliţist israelian, îşi caută cu disperare fratele, iar Binj, un palestinian bogat, ar vrea să se căsătorească cu fata israeliană cu care are o relaţie, însă comunitatea din care face parte nu este de acord.

Ajami, Germania / Israel, 2009, 120’, dramă

Regia, scenariul şi montajul: Scandar Copti, Yaron Shani

Muzica: Rabiah Buchari

Cu: Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba, Youssef Sahwani, Abu George Shibli, Scandar Copti

Nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin – Premiile Academiei Americane de Film, 2010.

Nominalizat la categoria Descoperirea Europeană a Anului – Premiile Academiei Europene de Film, 2009.

Filmul ruleaza in cadrul Festivalului Filmului Evreiesc, Bucuresti, 2011.

Invitat: Igal Avidan, jurnalist


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button