ESENTIAL

Absurd: Cum te pot amenda două poliţii pentru aceeaşi neregulă

Potrivit legii, pe lângă traversarea neregulamentară, ambele instituţii pot aplica amenzi contravenţionale şi pentru oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor în zone interzise. Mai mult, şi biciclistii, conducătorii de mopede şi vehicule cu tracţiune animală pot fi amendaţi de două ori pentru aceeaşi contravenţie.

Cu toate că astfel de cazuri încă n-au ajuns să se întâmple sau n-au fost semnalate, ansamblul legislativ permite astfel de anomalii. Concret, în cazul în care traversam printr-un loc nepermis iar întâmplarea face ca în zonă să fie un poliţist de la rutieră şi apoi un altul de la poliţia locală, ambii pot tăia amendă pentru aceeaşi faptă.

Nu-i lege pentru Legiuitor

În ciuda faptului că Parlamentul are comisii de specialitate care trebuie să analizeze în detaliu fiecare proiect de act normativ şi să constate eventualele efecte pe care le va produce, Legea Poliţiei Locale a fost adoptată fără a fi reglementat domeniul în sine. Mai exact, reforma iniţiată de fostul ministru de interne Dan Nica mai mult încurcă, pentru că Poliţia Rutieră nu şi-a transferat atribuţiile către Poliţiile Locale, astfel că în acest moment ambele instituţii au aceleaşi competenţe pe parte de contravenţie.

Deocamdată poliţiştii locali ne însoţesc în trafic unde desfăşurăm, în colaborare, activităţi pe linie de dirijare a traficului, de constatare şi sancţionare a anumitor abateri prevăzute de lege. Trebuie înteles faptul că prin conferirea, prin legea 155/2010, a unor atribuţii în sarcina poliţistului local, poliţistului rutier nu îi sunt retrase îndatoririle prevăzute de OUG 195/ 2002, acesta din urmă exercitându-şi în continuare prerogativele oferite de funcţie, pentru creşterea sigurantei rutiere şi prevenirea accidentelor de circulaţie”, explică pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Politiei Rutiere a Capitalei, Ioana Stancu.

La nivelul Capitalei, situaţia legislativă ilară nu se transpune în practică, susţin reprezentanţii poliţiei locale. Asta pentru că de ceva timp, pe străzi există patrule mixte compuse din politişti locali ai municipiului Bucureşti şi politişti rutieri, iar statistica arată că nu au avut loc astfel de situaţii.

Nu putem vorbi de o încălcare de competenţe, nu este concurs de aplicare al contravenţiilor. Practic atribuţiile Poliţiei Locale a municipiului Bucureşti sunt pentru a sprijini şi a colabora în mod perfect cu celelalte structuri de ordine publică. O conlucrare a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti cu celelalte structuri de ordine publică nu va face altceva decât să întărească şi să securizeze strada. Aceeaşi faptă nu se amendează de două ori”, declară la rândul său, pentru B365.ro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Muncipiului Bucuresti, Răzvan Popa.

La nivelul Bucureştiului, există patrule mixte compuse din poliţisti rutieri şi poliţişti locali de aproape trei ani. Cu toate că cei din urmă au primit noile atribuţii de la începutul acestui an, până în prezent, potrivit ambelor instituţiilor, în Capitală nu au fost înregistrate cazuri în care cetăţenii să fie amendaţi de două ori pentru aceeaşi contravenţie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button