Ai o sobă veche, o fereastră degradată, o bucată de istorie din București? Nu arunca nimic, sună la 112 Recuperare

24 ian. 2022
7205 Afișari
Ai o sobă veche, o fereastră degradată, o bucată de istorie din București? Nu arunca nimic, sună la 112 Recuperare
Ai o sobă veche, o fereastră degradată, o bucată de istorie din București? Nu arunca nimic, arhitecții deschid platforma 112 Recuperare

112patrimoniu.ro va avea un frate: 112recuperare.ro, locul în care Grupul de lucru pentru Patrimoniu al O.A.R București și-a propus să adune orice element valoros de arhitectură care provine din clădirile care dispar din București. Practic, oricine poate valorifica un artefact care provine dintr-o casă demolată, o sobă veche, o bucată de stucatură irepetabilă, un fragment de fațadă cândva extraordinară. Detalii, mai jos.

usa, veche
„112recuperare.ro pleacă nu neapărat de la patrimoniu, cât de la resursele materiale care pot să fie drămuite cu o mai mare atenție”. Foto credit Dorothee Hasnas.

Platforma 112patrimoniu.ro este dedicată celor care constată agresiuni asupra clădirilor de patrimoniu din București, dar și celor care vor să știe, de pildă, ce sunt zonele construite protejate, cum sunt clasate monumentele istorice, ce drepturi și obligații are proprietarul unei clădiri de patrimoniu sau cum se întocmește un studiu istoric pentru o clădire valoroasă.

112recuperare.ro pleacă nu neapărat de la patrimoniu, cât de la resursele materiale care pot să fie drămuite cu o mai mare atenție”

Prof. dr. arch. Iulia Stanciu este inițiatorul acestui proiect și coordonează Grupul de lucru pentru Patrimoniu al O.A.R, Filiala București.

iulia, stanciu, arhitect
Prof. dr. arch. Iulia Stanciu este inițiatorul acestui proiect și coordonează Grupul de lucru pentru Patrimoniu al O.A.R, Filiala București. Prof. dr. arch. Iulia Stanciu: „Recuperarea este o practică în mai multe țări din UE. Foto credit Iulia Stanciu.

Prof. dr. arch. Iulia Stanciu: „Recuperarea este o practică în mai multe țări din UE. Este o chestiune care pleacă nu neapărat de la patrimoniu, cât de la resursele materiale care pot să fie drămuite cu o mai mare atenție. Este o platformă care inițial va fi una de schimb, va fi pur și simplu de informare și de schimb, urmând ca în câțiva ani să extindem și să dezvoltăm în Grupul pentru Patrimoniu un aparat care să cuprindă și intervențiile de reparații. Platforma va deveni mult mai constructivă pentru cineva care, de exemplu, vrea să restaureze ceva, să dea mai departe, dar nu știe cum să o facă. Nu știe cui să dea niște ferestre vechi care sunt valoroase dar care se află într-o avansată stare de degradare”.

Foto credit Dorothee Hasnas.

Sunt oameni preocupați de patrimoniu, pun pasiune și încearcă să se identifice cu orașul”

Prof. dr. arch. Iulia Stanciu: “Vrem să punem la dispoziție acest ajutor celor care au elemente valoroase de arhitectură, să nu le arunce. Vom face și o asociere cu echipe de meșteri care să execute aceste lucrări. În general beneficiarii sunt persoane care au o preocupare pentru patrimoniu. Aceasta este o surpriză foarte plăcută: sunt oameni care deși nu sunt de meserie, au pasiune și încearcă să se identifice cu orașul. Au curiozitate, dar nu știu cum să facă mai departe. Și a le pune la dispoziție instrumentele este un lucru important”.

Ideea de a da o nouă viață elementelor care rămân după demolare este absolut de încurajat”

Dorothee Hasnaș este arhitect și consilier pentru aplicația proiectului 112patrimoniu.ro și 112recuperare.ro.

dorothee, hasnas, arhitect
Dorothee Hasnaș este arhitect și consilier pentru aplicația proiectului 112patrimoniu.ro și 112recuperare.ro. „Dacă tot se demolează case pentru că trebuie să facă loc altor proiecte, dacă nu se mai pot păstra întregi, cu siguranță că există anumite părți care merită să fie păstrate, merită să fie valorificate.” Foto credit Andreea Cel Mare.

Dorothee Hasnaș, arhitect: “Avem în lucru platforma 112recuperare.ro, site-ul frate al lui 112patrimoniu.ro. Dacă tot se demolează case pentru că trebuie să facă loc altor proiecte, dacă nu se mai pot păstra întregi, cu siguranță că există anumite părți care merită să fie păstrate, merită să fie valorificate. Am plecat de la o idee a profesorului Peter Derer. Peter Derer a condus Direcția Monumentelor și Siturilor istorice și a fost arhitect șef al Bucureștiului. Profesorul mergea cu studenții prin cartierul Uranus și încerca să adune detalii de fațadă, ferestre, elemente de arhitectură veche. Le aducea la Facultate și a încercat să facă un muzeu al elementelor de construcție pentru a-i învăța pe studenți cum se construiește o decorație de cornișă, un balcon de fier forjat, sau nu știu ce tip de îmbinare din lemn. Acest muzeu nu s-a făcut, dar a rămas ideea de a da o nouă viață elementelor care rămân după demolare, o ideea care este absolut de încurajat”.

“Ne-a scris cineva că are niște sobe vechi și nu știe ce să facă cu ele”. Foto credit Dorothee Hasnas.
Ne-a scris cineva că are niște sobe vechi și nu știe ce să facă cu ele”

Dorothee Hasnaș, arhitect: “112recuperare.ro va fi o platformă în care oamenii pot să ofere lucruri. Ne-a scris cineva că are niște sobe vechi și nu știe ce să facă cu ele, altul avea niște uși de stejar. Noi vrem să fim interfața la care să te duci să oferi, dar și să cauți detalii interesante. 112recuperare.ro vrem să devină o comunitate a celor care valorifică patrimoniul, resursele. Sustenabilitatea acestor resurse este esența. Pentru că altfel se pierd elemente valoroase din case vechi, nici măcar din rea voință, ci mai degrabă din necunoaștere”.

Platforma 112recuperare.ro va fi deschisă în curând. Vechiturile sunt istorie materială, iar istoria nu ar trebui să ajungă la gunoi.

Cookies